Naan met Knoflook en Koriander

Naan met Knoflook en Koriander

Naan met Knoflook en Koriander

Het aller-aller-allergemakkelijkste brood om zelf te maken. Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de Indiase gerechten in de supermarkt om zelf af te bakken. Naan, wat valt onder de “flatbread”.
Flatbread is het meest gebakken en gegeten brood ter wereld. In India natuurlijk de Naan, in Suriname de Roti, en dan natuurlijk de Italiaanse focaccia en de Pita.
Vandaag ga ik dus de Naan maken, tevens de gemakkelijkste. Dit is overigens ook heel leuk om samen met de kinderen te maken.
Naan met Knoflook en Koriander

Wat is het?
Naan is een platbrood op basis van tarwebloem en gist. Daarmee is naan meteen een uitzondering in de categorie platbroden, die gewoonlijk geen gist, desem of rijsmiddelen bevatten. Om het brood extra volume te geven wordt soms ook melk of yoghurt toegevoegd.

Zo serveer je het
Naan serveer je als bijgerecht bij curry’s, stoofpotjes en sauzen. Het brood is vaak gekruid met look en kruiden of met zoete smaakmakers zoals amandel en rozijnen. In India vind je ook naan gevuld met aardappel, ui en specerijen. Het brood wordt als het ware een “lepel” waarmee je je curry opschept.

Wat heb je nodig:
1 dl water (handwarm)
4 el Yoghurt
280 gram Tarwebloem
1 teentje knoflook (klein gesneden)
1 tl gemalen koriander
1 tl zout
2 tl Heldere honing
2 el gesmolten boter (1 el voor het deeg, 1 el om te bestrijken)
1 tl gedroogde gist
zonnebloemolie om in te vetten
1 el verse koriander

Naan met Knoflook en Koriander

Aan het werk:
leg je bloem in een mengkom, en maak een kuiltje erin voor de gist, doe de gist in het kuiltje en maak deze weer dicht. (dit doe je omdat zout nooit direct in contact mag komen gist, dit heb je hiermee voorkomen). Meng de bloem nu met het water, de knoflook, de koriander, de zout en de honing. Kneed voor ongeveer 10 minuten. Het deeg zal plakkerig blijven. Dit komt omdat de Naan’s oorspronkelijk als het ware tegen de wand van de oven werden geplakt om zo te bakken. Dat hoort zo, en komt vanzelf goed. Mocht het nu echt onhandelbaar zijn, kun je wat bloem toevoegen.

Laat nu het deeg afgedekt in folie 1 uur rijzen op een warme en liefst vochtige plek. (Ik leg mijn bolletje in huishoudfolie vaak op de vensterbank voor het raam in het zonnetje, werkt perfect)

Verwarm nu je oven op de warmste stand. Bij mij is dat 250 graden.
Zorg ervoor dat de plaat waar je op bakt ook mee verwarmd. Deze hoort heet te zijn.

Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg nog heel even door. Duw het in elkaar en verdeel het in drie porties. Maak van ieder portie een bal. Rol elk stuk tot het vorm heeft van een traan en ongeveer 8 mm dik is.

Leg de naans op de warme bakplaat en strooi er de koriander op en bak ze in ongeveer 5 minuten tot de zijn gerezen, bruin worden en een soort van “blaren”krijgen.

Bestrijk ze op het laatst met de gesmolten boter.

Houd de broden eventueel warm in aluminiumfolie en eet ze zo vers mogelijk.

Natuurlijk eet je deze naan broden met een zelfgemaakte curry, of een Korma zoals hier,
met bijvoorbeeld een zelf gemaakte Gyros, zoals hier,
Of met “pulled beef”, zoals hier.
Naan met Knoflook en Koriander

Eet smakelijkNaan met Knoflook en Koriander