“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

Nee, dit is geen zelfverzonnen gerechtje. De “Stromboli” bestaat echt. Het ziet er best indrukwekkend uit, maar is echt heel eenvoudig om zelf te maken.
Niet origineel vanuit Italië, of zoals de naam zou vermoeden naar de beroemde vulkaan op Sicilië.
Wellicht is het er wel naar vernoemd vanwege de hete massa in het deegjasje.
De Stromboli is een andere variant van de Pizza, of de Calzone, en komt oorspronkelijk uit Philadelphia.
“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

De geschiedenis van de stromboli gaat terug naar de jaren ’50 toen een restauranteigenaar genaamd Nazzareno Romano een opgerolde pizza gevuld met ham, kaas en paprika begon te verkopen.

Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de Stromboli en een Calzone?

Eerst de herkomst: de stromboli komt uit Philadelphia, terwijl de calzone 100% Italiaans is. Laatstgenoemde is populair streetfood dat uit de zuidelijke regio’s van Italië afkomstig is, zoals Campanië, Puglia, Calabrië en Sicilië.

In de tweede plaats de vorm: voor de stromboli wordt rechthoekig deeg gebruikt dat opgerold en vervolgens gesloten wordt terwijl voor de calzone rond deeg gebruikt wordt dat dubbel gevouwen wordt en gesloten om gefrituurd of gebakken te worden.

Het derde verschil ligt volgens velen aan de vulling, ofschoon het een twijfelachtig argument is – klassieke vullingen voor de stromboli en de calzone bevatten ham, salami, mozzarella en tomaten en zowel in Italië als Amerika bestaan vele variaties.
“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

Wat heb je nodig:

een Pizzakid (Jumbo €1,99), deze bevat deeg en een potje saus. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon los kopen (of maken)
150 gram Salami
2 bollen Mozzarella
geraspte kaas
oregano
1 eigeel
evt wat sesamzaadjes voor de afwerking.

Aan het werk:

Rol het deeg uit op een bakplaat
en snijdt de beide zijden van het deeg elk tot 1/3 in reepjes van ongeveer 1,5 cm (zie foto)
“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

Begin nu met vullen, je start met een laagje saus om als het ware je salami vast te plakken, dit is ongeveer de helft van het potje.
Beleg het nu met de salami en vervolgens met de gesneden mozzarella, de geraste kaas en de oregano.
Nu begin je te vouwen. Alsof je je schoenveters in je schoenen doet, om en om zodat er een mooi vouwwerkje ontstaat.
“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…

Bestrijk het geheel met de eigeel, en bestrooi eventueel met de sesamzaadjes.
Bak je “kunstwerkje” in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 25 tot 30 minuten.

Dit gaat best wel vullen, dus wat je over hebt, kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, of zelfs ook invriezen voor later.

Eet smakelijk

Mocht je nu het “bakken” helemaal leuk vinden, probeer dan eens dit Breekbrood, Of het gemakkelijke recept van Naanbrood, of deze lekkere citroentaart.….

“Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…