Weg met de pakjes en zakjes

Weg met de pakjes en zakjes

Weg met de pakjes en zakjes

Weg met de pakjes en zakjes

Het koken met pakjes en zakjes was tot vorig jaar een van mijn belangrijkste bezigheden in de keuken. Heerlijk makkelijk: je grist in de winkel een pak van tussen de Knorr en Maggie-afdeling, je kijkt
wat je nodig hebt, thuis gooi je alles bij elkaar en klaar is je maaltijd. Totdat ik een film zag op Netflix, “Consumed”, oa over gemanupuleerd voedsel, en het ongezonde van de mixen en wat ze niet op de verpakkingen vermelden. Nu had ik het idee, dat wanneer je alles vers kookt, je veel langer in de keuken bezig bent. Ik besloot het te gaan proberen, en wat bleek: Het koken zonder pakjes en zakjes duurde even lang, het was net zo makkelijk, veel gezonder en het smaakte veel beter!

“Koken met een pakje is veel sneller”
Wanneer je gebruik maakt van een pakje of zakje mix, lijkt het koken veel sneller te gaan. Dat is echter vooral schijn, want toen ik de klok in de gaten hield, bleek dat veel recepten in dezelfde tijd kunnen worden gemaakt. Neem bijvoorbeeld een simpele macaroni. Ik zet de macaroni op, snij ui en knoflook fijn en doe ze in de pan en begin direct met het snijden van de andere ingrediënten. De verdere tijd die ik nu besteed aan snijden en hakken, was ik met een pakje vooral kwijt met… wachten tot iets gaar is of kookt. Zelfs iets ingewikkeldere recepten kosten eigenlijk nauwelijks extra tijd. Hoewel ik hier wel bij moet waarschuwen: heb je nog nooit een groente gesneden, dan zal het misschien wel iets langer duren. Gelukkig zijn er allerlei handige hulpmiddelen, messen, raspen en schaven te koop.

“Koken zonder pakje is moeilijker”
Nee hoor. Wat doe je als je een pakje of zakje koopt? Je leest op de achterkant welke stappen je moet nemen, je voert ze uit en het resultaat is een pan met eten. Dat doe je ook met alle andere recepten. Je hoeft niet meteen ingewikkeld te denken. Termen als ‘au bain marie’ hoef je echt niet meteen al te kennen. De meeste ‘simpele’ gerechten, die je ook uit pakjes en zakjes haalt, kun je ook maken met een makkelijk en eenvoudig recept zonder poespas. De ingewikkelde recepten zijn juist voor gerechten waar nog geen pakjes en zakjes voor zijn gemaakt!

“Verschilt dat nou echt voor je gezondheid?”
Jazeker! Kijk maar eens op een gemiddeld pakje of zakje mix. Wat zie je daar? Allerlei E-nummers, conserveringsmiddelen en ingrediënten die suikers bevatten. De makers van de zakjes zijn wel zo slim om de wetenschappelijke benaming te gebruiken, zodat je niet altijd beseft hoeveel kunstmatige zouten en suikers erin zitten. Wanneer je eenmaal een poosje zonder pakjes en zakjes kookt en dan weer een keer een zakje neemt, proef je meteen de enorme hoeveelheid zout en het gebrek aan smaak. Koken zonder pakjes is veel gezonder, omdat er geen toegevoegde stoffen in zitten. Dan hebben we het ook nog niet over verse groentes (vitamines) en gezonde kruiden die in het eten zitten.

 “Waarom smaakt het altijd anders als ik het zelf doe?”
De eerste keer dat je een recept uitprobeert, bijvoorbeeld ‘kip madras’, zul je merken dat het anders smaakt dan de kip madras uit een pakje. Hoe komt dat? Dat komt niet doordat jij iets verkeerd hebt gedaan, maar omdat er nu andere smaken naar boven komen. In plaats van kunstmatige smaakjes uit een zakje en een heleboel zout, proef je nu wat je werkelijk in het eten hebt gedaan. Verse groentes, verse kruiden en minder zout geven een heel andere smaak. Maar zoals ik zei: als je hier na een paar keer aan gewend bent, zul je schrikken van wat je proeft als je wel een zakje gebruikt. Dit merk je in vrijwel alle pakjes en zakjes en zéker in soepen!

 

 

 

 

 

Weg met de pakjes en zakjes