Poppyseed Citroen Taart

Poppyseed Citroen Taart

Poppyseed Citroen Taart

Poppyseed Citroen Taart
Poppyseed Citroen Taart

Patisserie is precisie werk. Een paar gram teveel of te weinig, en je cake of taart is verpest.

Zonde van al het werk. Ik ga regelmatig de mist hier mee in, ben meer iemand van, een beetje van dit, en een beetje van dat erbij, experimenteel dus. Dat kan wel, maar je moet wel echt weten waar je mee bezig bent.

Ik heb ook wat handige dingen om het net allemaal wat gemakkelijker te gaan maken voor mij, later volgt waar ik dit leuke en handige gadget vandaan heb.
Ik ga een “Poppyseed citroen taart” maken. Ofwel “Maanzaad citroen taart”.
Een echte “Heel Holland Bakt” waardige taart, zonder al teveel kans de mist in te gaan.

Pasen komt eraan en dan is het weer tijd voor lekkere frisse baksels. Deze cake is op zichzelf al super lekker, maar als je het zoet frisse roomkaas laagje erover heen smeert is hij helemaal goddelijk.
De taart bleek alles te zijn wat ik verwachtte. De cake is vochtig en luchtig. De vulling is licht en soepel, het is dromerig.

Dit zou een perfecte aanvulling zijn op je paasdiner-menu. Voor het geval je op zoek bent naar een excuus om het te maken.

Zoals ik al eerder schreef heb ik een nieuw speeltje, en wel Chef Tablet stand XD, nu heb je veel Tablethouders, maar deze is van “Datverzinjeniet.nl” is er wel even eentje die wel ontzettend handig is. Lekker zwaar, blijft goed staan, zelfs mijn oplader past er nog in. Maar….
Er zit een pen bij, geen duizend keer mijn handen meer wassen om even de muziek wat harder te zetten, of naar beneden te scrollen. Gewoon echt een handig en een fijn in de keuken te gebruiken apparaat. Onderstaande link is hij te bestellen, en hij is ook nog eens niet duur;)

Poppyseed Citroen Taart

Poppyseed Citroen Taart
Terug naar de cake 🙂

Wat heb je nodig:
Cake

360g boter, op kamertemperatuur
360g suiker
4 eieren
200g Griekse yoghurt
400g bloem
4tl bakpoeder
snufje zout
rasp van 2 citroen
sap van een citroen
60g maanzaad

Voor de vulling:
250 gr. Mascarpone
1 bakje roomkaas koud
2½ el. ongezouten boter, op kamertemperatuur
1¼ kopjes poedersuiker
2 theel. citroenextract
schil van ½ citroen
1 kopje ongeklopte slagroom gekoeld

Poppyseed Citroen Taart

Aan het werk:
De Cake:

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm met bakpapier. Je kan de bakvorm ook invetten met boter en bestuiven met bloem.

Doe de boter en de suiker in een kom en klop tot een romig en luchtig geheel. Voeg de eieren toe en mix tot deze zijn opgenomen.

Voeg de bloem, het bakpoeder en zout toe en mix tot deze zijn opgenomen.

Voeg als laatste de yoghurt, citroen en maanzaad toe en mix tot de yoghurt is opgenomen en de maanzaadjes goed zijn verdeeld.

Schep het beslag in de bakvorm, strijk het glad en zet het 50 tot 60 minuten in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt is hij gaar. De tijdsduur hangt een beetje van je oven af, mijn cake was na 55 minuten gaar. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en laat hem daarna op een rooster volledig afkoelen.

Snijdt de cake dwars een keer door, zodat je twee gelijke stukken/plakken hebt.

De Vulling:
Om de vulling te maken, combineer de mascarpone en boter in de kom van een elektrische mixer. Klop op middelhoge snelheid tot deze soepel en goed gecombineerd is. Meng het poedersuiker en klop op lage snelheid tot het is opgelost. Meng het citroenextract en de citroenschil. Verhoog de snelheid naar gemiddeld-hoog en sla tot licht en luchtig, ongeveer 2 minuten. Breng het mengsel over naar een middelgrote kom en zet opzij.

Klop in een andere kom de slagroom op hoge snelheid tot zich stijve pieken vormen, en pas op dat je hem niet over laat slaan.
Meng ongeveer een derde van de slagroom in het citroen-mascarpone mengsel om te verlichten. De resterende slagroom zachtjes erin roeren tot er geen strepen meer zijn en het mengsel gelijkmatig wordt gemengd.

Taart opbouwen:

Plaats een van de lagen cake op een presenteerblad. Werk af met een derde deel van het citroen-mascarpone mengsel en smeer in een gelijkmatige laag. Leg de bovenkant van de cake hier nu voorzichtig bovenop.

Frost de bovenkant en zijkanten van de geassembleerde cake met de overgebleven citroen-mascarpone mengsel. Dit mag netjes, maar toch robuust.

Breng, indien gewenst, maanzaad aan op de zijkanten van de cake en plak de citroenen op de taart om ze te garneren.(Om maanzaad toe te passen, plaatste ik wat zaadjes in een kleine kom, doopte mijn vinger in water en pakte vervolgens voorzichtig de zaadjes op en drukte op de taart.)

Eet Smakelijk.

 

Poppyseed Citroen Taart