Kip Korma uit de Slowcooker
In mijn tijd in Engeland heb ik de voor mij meest fascinerende keuken leren kennen. De in mijn ogen beste “kruidenmasters” van de wereld…De “keuken” van India. Vele Indiase restaurants zijn daar gevestigd, elk met hun eigen specialitieten.
Alhoewel je nauwelijks echt van een Indiase keuken kunt spreken.
De Indiase keuken is al duizenden jaren oud en in zo’n groot land kan het haast niet anders dan dat er regionaal grote verschillen zijn. En die zijn er dus ook! Het is moeilijk om een exacte indeling in regio’s te geven, omdat gewoonten simpelweg ontstaan en soms zelfs lokaal weer kunnen verschillen.
Er zijn een aantal hele bekende gerechten, en deze komen wel uit verschillende regio’s. Een van de meest bekende gerechten uit India is de Kip Korma. Voor mij persoonlijk naast de Rogan Josh (uit een andere regio), het favoriete gerecht.
Vaak maak ik deze niet, want hoe kan ik als westerse vrouw, deze kruidenmasters evenaren. Immers, ik heb geen moeder uit India die het recept weer van haar moeder heeft en zo door.
Toch heb ik hier een recept gevonden, uiteraard Slow-cooked :).
Het is zacht en romig zodat het hele gezin hiervan mee kan genieten. Serveer de Korma met rijst, of nog beter, een zelf gebakken Naanbrood. Klik hier voor de uitleg.
Geloof me, moeilijk is het niet, en super lekker…
Kip Korma: Wat heb je nodig:
4 kippendijen, zonder been, in stukjes gesneden
1 ui, gehakt
2 knoflookteentjes, geplet
3 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 kaneelstokje
½ theelepel chilipoeder
50 g gemalen amandelen
250 ml kokosmelk
120 ml kokende kippenbouillon
½ el tomatenpuree
75 ml kookroom
1-2 el vers limoen- of citroensap
1 theelepel geraspte schil van limoen of citroen
1 eetlepel garam masala
zout en gemalen zwarte peper
Klein beetje boter
Aan het werk:
Smeer indien nodig de slow cooker in met boter.
Zet de slowcooker op high.
Meng in een kom komijn, koriander, gemalen amandelen, chilipoeder, kokosmelk, bouillon en tomatenpuree. Roer dit alles goed door elkaar.
De uien, knoflook en kip mogen in de slowcooker. Giet de kokosmelk, het kruidenmengsel en het kaneelstokje over de kip. Dek af met het deksel en kook op hoog gedurende 3 uur of laag gedurende 6 uur.
Wanneer de kip gaar en zacht is, roer dan de room, garam masala, citroensap en schil de kerrie in en kook 30 minuten op de high
Check of de kip gaar is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwijder het kaneelstokje.
Mocht je nu geen slowcooker hebben, en toch dit willen maken, kijk dan eens op dit handige schema
Eet smakelijk.
Bron: grubbylittlefaces