<strong>WAT IS een ROUX, en hoe maak je een roux?</strong>

WAT IS een ROUX, en hoe maak je een roux?

<strong>WAT IS een ROUX, en hoe maak je een roux?</strong>

Roux is in feite een gelijk mengsel van bloem en vet, gekookt op middelhoog tot laag vuur om de bloem te laten koken. Er zijn 4 basissoorten roux; wit, blond, midden bruin en donkerbruin.
Elk van hen heeft een ander gebruik. (Scrol hieronder naar beneden voor gedetailleerde beschrijvingen en toepassingen voor elk).
De lichtere roux heeft minder smaak, maar werkt prima als verdikkingsmiddel . De donkere roux wordt niet zo dik, maar heeft een geweldige diepe rijke smaak.
Terwijl de roux kookt, wordt het zetmeel in de bloem geroosterd, wat het zijn smaak geeft. Hoe meer geroosterd de bloem (hoe donkerder de roux), hoe meer smaak je roux zal hebben.

<strong>WAT IS een ROUX, en hoe maak je een roux?</strong>

SOORTEN ROUX

WITTE ROUX
Witte roux heeft minder dan 5 minuten nodig om te koken. Het kookt net lang genoeg om de smaak van rauw meel kwijt te raken. Het wordt meestal gebruikt als verdikkingsmiddel voor sauzen . Het is geweldig voor gebruik in een Bechamelsaus of een witte jus . Denk aan die macaroni en kaasjongens.
BLONDE ROUX Als je blond wordt, moet je het ongeveer 5-10 minuten koken. Het krijgt een zeer lichtbruine, bijna pindakaaskleur. Dit is een geweldige basis voor romige soepen en bisques.
MIDDELBRUINE ROUX De middelbruine roux heeft 15-25 minuten nodig om te koken. Het moet een melkchocoladebruine kleur hebben als het klaar is. Dit soort roux wordt vaak gebruikt voor sausjes als Jachtsaus en bijvoorbeeld rode wijn saus.
DONKERBRUINE ROUX Donkerbruine roux gaat een verbintenis aan. Maar het is absoluut de moeite waard. Het duurt tussen de 30 en 40 minuten en zorgvuldige aandacht. Klop continu om ervoor te zorgen dat je het NIET VERBRANDT. Hiermee maakt je meest rijke sausjes die je kunt hebben.
<strong>WAT IS een ROUX, en hoe maak je een roux?</strong>

Een roux maak je met gelijke hoeveelheden boter en bloem. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof die je in wil dikken én de gewenste dikte, kun je meer of minder bloem en boter gebruiken. Je kunt de roux ook altijd nog verdunnen door juist meer vloeistof toe te voegen. Verdikken is lastiger, maar kan ook door vocht te laten verdampen. Dus door je saus langer op te laten staan.

Roux maken: Aan de slag:

  1. Smelt de boter in een steelpannetje
  2. Voeg de (gelijke hoeveelheid) bloem toe
  3. Bak de bloem een paar minuten mee zodat de bloem gaar is en niet meer bloemig smaakt, hij zou dan naar een beetje naar koekjes moeten ruiken. In Theorie is nu je roux klaar! Bij stap 4 gaan we dus echt je sausje afwerken.
  4. Voeg je vloeistof naar keuze toe, klik hier voor de uitleg om alle sausje te kunnen maken

De hoeveelheid vloeistof die je toevoegt is ongeveer 10 keer zoveel als de hoeveelheid bloem of boter die je hebt gebruikt. Voor het maken van een goede roux maakt het niet zoveel uit of de vloeistof die je toevoegt warm of koud is. Het belangrijkste is dat je goed blijft roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
Lees hier verder voor de afwerking van je sausje

Succes en Eet smakelijk

<strong>WAT IS een ROUX, en hoe maak je een roux?</strong>