Yakitori kip-spiesjes, simpel en snel klaar

Yakitori kip-spiesjes, simpel en snel klaar

Yakitori kip-spiesjes, simpel en snel klaar

Yakitori kip-spiesjes
Laten we beginnen met de saus, een “tarrasaus”, een zoete dikke sojasaus, vergelijkbaar met teriyakisaus. De hoofdingrediënten: sojasaus, suiker, sake en mirin, dat wordt gestoofd tot hij een beetje is ingedikt. (Er zijn veel variaties op de saus met verschillende smaken en ingrediënten.)
Yakitori kip-spiesjes, simpel en snel klaar

Een korte uitleg over de “Tarra”saus.:
Er wordt een speciale saus gebruikt bij het grillen van voedsel voor de Japanse barbecue. Het heeft een donkerbruine kleur die lijkt op sojasaus, maar het is niet hetzelfde. Dus wat is het?
Japanse tarrasaus is een héle goede mix van zoete en hartige smaken. Het is gemaakt van verschillende ingrediënten en wordt door Hibachi-chef-koks gebruikt om gegrild vlees en zeevruchten mals te maken en te glazuren, of wordt toegevoegd aan soepen zoals ramen.

Terug naar de spiesjes. Want je kunt ze ‘grillen’ op een barbecue, in een grillpan of zelfs in een oven. Ik marineer de kip graag in de saus voordat ik hem ga grillen, zodat een deel ervan karamelliseert terwijl het bakt, en door er nog meer op te bedruipen wordt de smaak intenser! Yakitori is echt een “streetfood”, of kan ook prima op een feestje bijvoorbeeld als “fingerfood”. en kan als dus direct van het stokje worden gegeten. Je kunt er ook een maaltijd van maken door het op een bord/kom te serveren met rijst en groenten.
Yakitori kip-spiesjes, simpel en snel klaar

Het recept:

Wat heb je nodig:

8 eetlepels Mirin ( Heb je dit niet in huis… het mag ook sherry zijn)

6 eetlepels Sojasaus

6 eetlepels Sake (Heb je dit niet in huis…. je kan het ook vervangen door gewone wijn, of nog wat meer sherry…smaakt wordt ietsjes anders, maar ook héél erg lekker!

4 theelepels Bruine basterdsuiker

Sesamzaadjes

Lenteuitjes

500 gram kipfilet of kippedijen

Bereidingswijze:

Deze Yakitori spiesjes zijn van zichzelf al kei lekker en hebben niet veel meer nodig. Maar de Yakitori saus om deze spiesjes in te dippen is echter wel ontzettend lekker!

Allereerst, zet je stokjes eventjes in een glas met water (belangrijk)!!

Breng het vlees op smaak met het zout en rijg het vervolgens aan de satéstokjes. Leg de sateetjes afgedekt in de koelkast.

Bereiding van de saus:

Voor deze Yakitori saus doen we de mirin, sojasaus, sake en basterdsuiker in een steelpannetje.

Laat dit rustig inkoken tot een stroperig geheel (dit zal ongeveer 15-20 minuten duren).

Begin met het aanmaken van de BBQ. Deze moet een temperatuur hebben van ongeveer 200 graden.

Leg de spiesjes op de hete grill en draai ze regelmatig even om tot deze warm en mooi goudbruin zijn. En lak ze een keer of 5 met je sausje…Na ongeveer 10 minuten zijn de spiesen klaar.

Serveer de spiesjes samen met een bakje van het zelfgemaakte Yakitori sausje. Besprenkel nog een klein beetje Yakitori saus over de spiesjes en garneer af met sesamzaadjes en dun gesneden lente-uitjes.

Eet smakelijk!

Heb je nu nog meer trek in kipspiesjes, kijk dan eens hier: Thaise Vleespennen met Saté dip , of deze Mini Party-Cheeseburgers, of voor de scampi liefhebbers, de Gegrilde scampi’s met knoflook-roomsaus uit de airfryer

Yakitori kip-spiesjes, simpel en snel klaar