Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes

Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes

Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes

Snelle Griekse gehaktballen met tzatzikisaus….ofwel….Keftedes
Gevuld met verse kruiden is een snel en makkelijk recept dat perfect is voor een lekker etentje of voor mij vandaag een doordeweekse goedkope maaltijd in maximaal 30 minuten klaar. De gehaktballen worden in de oven gebakken en geserveerd met een koele romige tzatzikisaus waar je niet mee kunt stoppen.
Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes
Keftedes, ook wel Keftethes genoemd, zijn Griekse gehaktballetjes die meestal als meze (voorgerecht) worden geserveerd. Ze worden meestal gemaakt met gehakt, vaak een mix van rundvlees en varkensvlees, maar soms wordt lamsvlees gebruikt. Het vlees wordt gemengd met een verscheidenheid aan specerijen, kruiden en andere ingrediënten zoals uien en paneermeel.
Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes

Maar vandaag mijn versie:
Wat heb je nodig:

Voor de gehaktballen:
1 eetlepel olijfolie

500 gram gehakt
snufje zout
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen oregano
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 eetlepel gehakte dille
1 eetlepel gehakte muntblaadjes
¼ kopje fijngesneden rode ui
¼ theelepel zwarte peper
4 teentjes verse knoflook, fijngehakt

Voor de saus:
½ kopje in blokjes gesneden komkommer zonder pitjes

2 teentjes verse knoflook
½ kopje verse dille
1 kopje volle Griekse yoghurt
Sap van één citroen
zout (naar smaak)

Aan het werk:

Je gaat eerst de gehaktballetjes rollen. Hiervoor moet je wel heel zorgvuldig te werk gaan.

Nee hoor….dat is niet waar… 🙂 eigenlijk gooi je alle gewoon alle ingrediënten voor de gehaktballen allemaal in een keer samen in de mengkom, en meng alles goed door elkaar en draai er dan ballen van.
Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes
De oven op 220 graden voorverwarmen, en leg de balletjes op een ovenschaal.
Dit van 15 tot 20 minuten afbakken.
Je ballen zijn nu klaar.


De Tzatziki saus maken:
Terwijl de gehaktballen bakken, begin je aan de tzatzikisaus. Snij de komkommer en dille in kleine stukjes. Voeg het vervolgens toe aan de Griekse yoghurt en blijf mixen tot het goed gemengd is. Roer het citroensap en zout erdoor en bewaar in de koelkast tot het klaar is om te serveren.

Wanneer de gehaktballen klaar zijn, laat ze dan even afkoelen en serveer ze met de tzatzikisaus.
Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes

Ik heb ze gegeten met wat sla, een pita broodjes en wat aardappeltjes.
Maar natuurlijk kun je deze ook eten met rijst, of zelfs gewoon uit de hand bijvoorbeeld op een feestje.

Smakelijk!
(καλή όρεξη)

Kun je niet genoeg krijgen van gehaktballen, hier vind je de gehaktballen “IKEA STYLE”.
En hier een “snelcursus” zelf alle soorten sausjes maken 🙂


Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes