Risotto, om de een of andere reden hangt hier een stigma omheen dat het super moeilijk is en dat is gewoon echt niet waar. Het is niet alleen gemakkelijk, maar het duurt ongeveer 30 minuten van start tot finish. Als het op risotto aankomt, zijn de combinaties en variaties eindeloos, dus je kunt er plezier aan beleven en het je eigen maken. Vandaag maak ik een Romige tomaten risotto met Scampi’s.
Vroeger was dit in Italie de maaltijd voor de “armen”, en zat er ook geen vlees of vis in.
Maar eigenlijk kun je risotto maken met allerlei soorten vlees en vis. Je kunt eindeloos variëren.
Er zijn twee hoofdsoorten rijst die je kunt gebruiken om een goede risotto te maken, Arborio of Carnaroli.
Arborio-rijst komt veel vaker voor en zou in de meeste supermarkten te vinden moeten zijn, terwijl Carnaroli waarschijnlijk iets moeilijker te vinden is. In de supermarkten heet het vaak gewoon “Risotto” rijst. Makkelijk toch???
Beide rijstsoorten zijn kort, vet en nemen minder vocht op dan langkorrelige rijst. Ze geven meer zetmeel af waardoor de risotto de lekkerste romige textuur krijgt en toch een beetje bite heeft.
Het mooie van risotto is dat het nooit verloren hoeft te gaan, zelfs niet als je restjes hebt! Want als je een beetje creatief wilt zijn hebt, zou je Arancini (Italiaanse rijstballen) kunnen maken.
Om arancini te maken, rol je eenvoudig balletjes van de koude risotto, rolt ze door de bloem, doop je ze in het losgeklopte ei en vervolgens in paneermeel. Bak de balletjes goudbruin in wat plantaardige olie of in de airfryer en laat uitlekken op keukenpapier…heerlijk!
Je kunt de balletjes zelfs vullen met mozzarella of een andere goed smeltende kaas, voor wat extra smaak. Deze zijn een leuk tussendoortje of kunnen als antipasta bij de borrel geserveerd worden!
Even wat tips:
Zorg ervoor dat je de ui zacht bakt, want dan komt er veel smaak vrij.
Voeg de bouillon altijd met een pollepel tegelijk toe, zodat de rijst tussendoor het vocht kan opnemen. Dit helpt bij het creëren van een romige, zijdeachtige textuur omdat de rijst alle smaken absorbeert. Als je alle bouillon in één keer toevoegt, kookt de rijst gewoon en is niet zo lekker of romig.
Roer vaak, maar je hoeft niet constant te roeren. Teveel roeren betekent dat er veel zetmeel vrijkomt, en de rijst plakkerig gaat worden.
De hoeveelheid kruiden hangt af van de bouillon die je gebruikt, dus proef altijd en voeg een beetje zout toe.
Heb je bevroren scampi’s en wil je deze ontdooien, doe dat nooit in de zak op de aanrecht of in de koelkast, hier gaan ze namelijk van stinken. Best haal je deze uit de zak, en zet je ze in koud (stromend) water. Dit duurt ongeveer 20 minuten tot een half uurtje.
Terug naar de Scampi’s met Romige tomaten Risotto
Wat heb je nodig:
3 Pollepels Risotto rijst
9 Pollepels kipbouillon
1 ui
4 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel mascarpone
olijfolie
3 teentjes knoflook
Peper en zout
1 eetlepel Parmezaanse kaas, geraspt
Aan de slag:
Voeg in een grote diepe pan op middelhoog vuur 2 theelepels olijfolie toe en fruit de ui 2-3 minuten. Voeg de rijst en knoflook toe en roer om te voorkomen dat het een paar seconden blijft plakken.
Voeg een paar pollepels kippenbouillon toe en blijf roeren tot de rijst de bouillon begint op te nemen. Voeg de tomatenpuree toe en voeg de bouillon beetje bij beetje toe, waarbij je de rijst onder voortdurend roeren de bouillon laat opnemen.
Bak ondertussen de scampi’s in een andere koekenpan heel even aan (Als je rauwe grijze scampi’s hebt, bak deze dan totdat ze mooi roze zijn.
Als er nog maar een paar soeplepels bouillon over zijn, voeg dan de mascarpone, zout en peper naar smaak toe, dan de resterende soeplepels bouillon zoals eerder en roer tot het een mooie romige consistentie heeft bereikt maar niet te plakkerig. Voeg de Parmezaanse kaas en de gebakken scampi’s toe roer en serveer.
buon appetito (Eet smakelijk)
Kun je niet genoeg krijgen van scampi’s, Hier zijn een aantal recepten….allemaal met scampi’s
Pittige Scampi’s met avocado – crème
Scampi’s Lo Mein
Romige Toscaanse scampi’s in knoflooksaus
Gegrilde Gamba’s met knoflook-roomsaus uit de airfryer
Zoet gemarineerde honing Scampi’s
Scampi Diabolique (Duivelse Scampi)