Lo mein, je kent het waarschijnlijk wel. Lo mein is een Chinees eenspan-gerecht met noodles, groenten en vlees of tofoe. Ik heb dit recept gemaakt met Scampi’s.
Soms heb ik dus ook niet altijd zin om super lang in de keuken te staan.
Dus dan is dit soort recepten zeker een uitkomst. In maximaal 25 minuten staat het gerecht op tafel.
Voor dit gerecht gebruikte ik Chinese bami en dat verkopen ze gewoon in de supermarkt (€0,69 okt 2022, lekker goedkoop dus). En anders zijn ze wel verkrijgbaar in de toko.
Noodles vallen wat mij betreft onder comfortfood., “Good food” is hier ook echt “Good Mood”.
Weetje:
Omdat ik de chinese bami heb gebruikt heet het Low Mein, maar als ik een ander soort bami gebruik heet het weer anders, voor Pad thai gebruik je bijvoorbeeld Mihoen of rijstnoodles.
Omdat ik de bami nu voorkook heet het Lo Mein, als ik de noodles nu rechtstreeks mee bak heet het Chow Mein. Dit is wel een zo’n beetje de simpele uitleg natuurlijk, maar het maakt ook niet zo veel uit wat voor noodles je gebruikt, het is allemaal even lekker.
Tip:
Scampi’s ontdooien….
Leg de zak met bevroren niet zo op je aanrecht of in de koelkast om te ontdooien, ze gaan zo namelijk enorm stinken.
Wat je best kunt doen is om in een afwasbak of teil te vullen met koud water, en hierin gooi je de scampi’s. Ze zullen binnen 30 minuten ontdooit zijn. Daarna wel even uit laten lekken.
In de lijst staat ook gember. Nu snap ik dat je misschien denkt, waarom zou ik zo’n grote knol gaan kopen als ik maar een klein stukje nodig heb, en wat ga ik met de rest doen wat over blijft. Ik snij de gember in stukjes van 1,5 cm en stop ze gezamenlijk in een diepvrieszakje, zodat ik steeds een stukje eruit kan halen als ik het nodig heb, en stiekem is dat best vaak. Ik hoef niet te zeggen dat gember heel erg gezond is toch?
Zet ook eens een kopje Thee met Gember en wat honing.
Nou aan de slag…Wat heb je nodig: (4 personen)
scampi’s, ik zou zeggen normaal zo rond de 500 gram voor 4 personen ( wij zijn er echt gek op dus wij gebruiken iets meer, maar wij zijn dan misschien ook niet normaal 🙂 )
Olijfolie
Voor de groente:
Lente-ui (3stuks)
2 wortelen
½ rode ui
300 g Chinese bami
Voor de saus:
2 limoenen
2 el bruine suiker
1 el sesamolie
2 el sojasaus
1 stukje verse gember ( ongeveer 3 cm)
½ rode chilipeper
Aan de slag
Breng een pan met water aan de kook en kook daarin de bami volgens de instructies op de verpakking. Giet het kookwater af en spoel de noedels meteen onder koud stromend water. Zet ze even opzij.
Snijd de lente-uitjes in kleine stukjes
Snijd de topjes van de wortelen en schil ze, snijd ze daarna in Julienne reepjes.
Jullienne snijden voor dummies vind je hier.
Snipper de rode ui in flinterdunne schijfjes. Voeg de koude bami toe en meng ze onder de groentestukjes.
De Saus:
Pers het sap uit de limoenen (rol ze vooraf even over het werkblad). Voeg naar smaak bruine suiker, sojasaus, sesamolie en geraspte gember toe. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd hem in heel fijne stukjes. Voeg naar smaak toe aan de dressing en was achteraf heel goed je handen :).
Neem een paar lepeltjes van de saus en vermeng dit met je Scampi’s.
Laat een pan met olijfolie heet worden op het vuur, en bak hierin kort je scampi’s. Zodra ze roze zijn zijn ze al klaar, dat duurt niet zo lang.
Haal je scampi’s uit de pan (leg ze even op een bord) en laat nog wat olie heet worden, je hoeft je pan niet uit te wassen.
Bak hierin nu op een hoog vuur je wortel, lente uitjes en ui eventjes aan.
Giet er de saus bij en meteen je uitgelekte bami.
Bak alles even goed warm, en voeg er als laatste je scampi’s bij.
Je eten is klaar.
Eet smakelijk
Ben je nu in het bezit van een slowcooker bekijk dan ook eens dit recept van Lo Mein
En wist je Scampi’s of Gamba’s ook prima in de airfryer kunnen…..