Scampi Diabolique (Duivelse Scampi)

Scampi Diabolique (Duivelse Scampi)
Culinaire fastfood op en top. Vinger-likkend lekker. Scampi Diabolique (Duivelse Scampi). Het kost weinig moeite en tijd om deze scampi op tafel te toveren. Bovendien zijn ze zo lekker dat je al snel aanschuift voor een extra portie. Wil je iemand zonder veel gedoe verrassen met een lekker voorgerecht, of maak je er meteen een hoofdschotel van? Of was je op zoek naar een smakelijk aperitiefhapje? Het kan allemaal! Serveer de scampi naar keuze met een portie rijst of wat vers brood, want de restjes saus wil je echt niet verloren laten gaan…

De hoeveelheden in dit recept zijn berekend voor een voorgerecht.

Wat heb je nodig:
20 scampi (of een aantal naar keuze)
olijfolie
2  sjalotjes
1 teentje knoflook
1 eetlepel currypoeder
½ eetlepel paprikapoeder
1 snufje cayennepoeder (optioneel)
1 dl tomatenketchup
1 dl witte wijn
15 cl room
2  tomaten
¼ bosje verse kervel (of bieslook)
klontje  boter
peper
zout

Aan het werk:

Ontdooi de scampi en verwijder het pantser. Je kan het staartstukje aan de garnaal laten zitten, als je dat decoratief vindt.  Maak met een scherp mes een insnijding in de rug van elke scampi en verwijder zorgvuldig het darmkanaaltje. Deze kleine moeite laat zien dat je het product met zorg hebt klaargemaakt. (Voor wie dat niet ziet zitten: er zijn ook vooraf schoongemaakte scampi in de handel verkrijgbaar.)

Schenk een scheutje olijfolie in een pannetje (of een kleine stoofpot) en verhit het braadvet op een matig vuur.

Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes.  Voeg de knoflook toe aan de sjalotten en laat alles nog even kort stoven.

Voeg het currypoeder en het paprikapoeder toe. Roer alles om en laat de kruiden kort meebakken.

TIP: Of gebruik cayennepoeder  !Voorzichtig!

Voeg de ketchup toe en roer zodat alle smaken zich vermengen. Let op dat het mengsel niet verbrandt, dus blijven roeren.

Schenk ook de witte wijn erbij en laat de alcohol al roerend verdampen. Zo vermijd je een wrange alcoholsmaak.

Giet nu de room in de pan en laat de saus al roerend een beetje inkoken. Zodra deze een romige dikte heeft, is deze klaar. Laat de saus pruttelen op een heel zacht vuurtje.

Snij de tomaten in kwartjes en schil ze met een scherp mes, of emondeer de tomaten volgens de regels van de kunst. Hiervoor heb je een pot met kokend water nodig. De zaadlijsten gebruiken we niet, enkel het stevige tomatenvlees hoort thuis in dit gerecht.

(KOOKTECHNIEK Emonderen:

Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen. Vooraf een kruisje in de tomaat zetten met een mes.
Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen.
Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water.
Verwijder nu het vel.)

Snij het vruchtvlees van de tomaten in fijne blokjes

Hak de verse kervel fijn en meng het kruid met de blokjes tomaat. Hou deze garnituur apart. (Je kan ook bieslook gebruiken.)

Zet een ruime braadpan op een hoog vuur. Voeg meteen een klontje boter toe, samen met een scheutje olijfolie.

Kruid intussen de scampi met peper van de molen en een snuifje zout.

Afwerking:

Bak de scampi kort en krachtig in de hete braadpan. Na een dikke minuut kan je ze al omdraaien. Laat ze dan nog zo’n 30 seconden verder bakken.

TIP: Bak de scampi’s niet te lang, anders worden ze taai.

Schep de stukjes tomaat met verse kervel in de warme saus. Doe dat net voor het serveren.
Presenteer de vers gebakken scampi met een flinke schep van de duivelse saus.

TIP: Maak een hoofdschotel door iets meer scampi per persoon te bakken. Je kan ze dan serveren met een portie witte rijst of sneetjes vers brood.

Jeroen Meus, bedankt weer….

 

0 comments on “Scampi Diabolique (Duivelse Scampi)Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *