Vol au Vent, je vork vol Goesting…

 

De Vlaamse klassieker “Vol au Vent”. De betekenis van de naam is niet zo logisch eigenlijk, “Vol au Vent”, betekent letterlijk, hij vliegt weg, of vlucht door de lucht. Klopt niet echt als je weet dat Bladerdeeg per 100 gram 380 calorieën bezit. Wij noemen het gewoon Pasteitje, of Koninginnehapje.
Een typisch vlaams gerecht, ik vind het echt super lekker, mits….deze zelfgemaakt is, geen blikje, dat proef ik meteen.

Hier de simpele versie, met een bouillonblokje (alhoewel, het vergt enige oefening om een fatsoenlijke roux te maken), maar veel lekkerder dan uit het blikje.
Hieronder ook een link naar de uitgebreide bereidingswijze van Jeroen Meus….Omdat hij het zo lief uitlegt, en omdat het zo leuk is om naar te kijken….  🙂

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/vol-au-vent

Simpele versie:
Wat heb je nodig:
4 bladerdeeggebakjes (bouchée)
250 g champignons, in vieren gesneden
600 g hoevekipfilet, in blokjes gesneden
6 dl kippenbouillon
boter
peper en zout
peterselie, fijngehakt

VOOR DE BLANKE ROUX
50 g boter
70 g bloem

VOOR DE GEHAKTBALLETJES
250 g kalfsgehakt
1 eidooier
2 el paneermeel

Aan het werk:
Breng de bouillon aan de kook, doe er de kip in en kook deze in 20 á 30 minuten zachtjes gaar. Haal de kipfilet eruit, en houd de kipfilet apart.

Meng het kalfsgehakt met de eidooier en wat paneermeel.
Draai er kleine balletjes van en laat deze pocheren in de kippenbouillon tot ze komen boven drijven.
Houd de balletjes ook apart.

Bak de champignons 2 minuten aan in hete boter of olie. Doe er het citroensap over.

Nu opgelet:
Laat de boter smelten (Niet bruin laten worden), voeg de bloem toe en meng met een houten lepel.

Laat enkele minuten bakken zonder te kleuren tot je een koekjessmaak ruikt.

Giet van het vuur af de bouillon geleidelijk over de roux (blijven roeren), zet de pan terug op het vuur en breng al roerend aan de kook. Klop er met een garde door en laat koken totdat je een mooie gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de dekseltjes uit de bladerdeeggebakjes en zet de gebakjes en de dekseltjes op een ovenplaat en warm ze 5 minuten op in een op 180°C voorverwarmde oven.

Vul de pasteibakjes met de ragout en leg het dekseltje erop.

Smakelijk 🙂

 

0 comments on “Vol au Vent, je vork vol Goesting…Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *