Biefstuk met Pommes Fondant en witlofsla

Pommes Fondant is een sjieke naam voor gebakken en gestoofde aardappeltjes, maar zo lekker! Bijna net zo gemakkelijk te maken als gekookte aardappels, maar superlekker en echt ideaal als je een beetje uitgekeken bent op gewoon gekookte of gebakken aardappels.
Een recept, las ik, van een paar eeuwen oud. met een gebakken tournedos of biefstuk in rode wijn saus met een simpele zoete witlofsla. Kei gemakkelijk om te maken.

Wat heb je nodig:

Voor het vlees met saus
4 stukken tournedos of biefstuk
150 g  gerookte spekblokjes
2 uien
tijm
2 blaadjes laurier
1 eetlepel bruine suiker
3 dl  rode wijn
1 dl  bouillion (naar smaak)
paar klontjes boter
peper
zout

Voor de aardappelbereiding
700 g  middelgrote aardappelen (vastkokend)
150 g  gerookte spekblokjes
1 teentje knoflook
100 g  boter
rozemarijn
zout

Voor de witlofsla
2 stronkjes witlof
1 appel (bv. Jonagold)
peterselie
enkele eetlepels mayonaise
scheutje natuurazijn
peper
zout

Aan het werk:

Fondant aardappelen

    1. Schil de aardappelen in een tonnetjesvorm (kasteelaardappelen) en snij ze vervolgens middendoor. Schik alle halve aardappeltjes pal naast elkaar in een pan.
    2. Schenk er water bij tot de aardappelen net niet kopje onder gaan. Zet de aardappelen op een matig vuur en laat ze garen.
    3. Snij de boter in stukken en verdeel ze over de pan met aardappelen.
    4. Pel een teen knoflook en snij hem in kleine stukjes.
    5. Strooi de stukjes spek en knoflook over de aardappelen en eindig met de rozemarijn en een snufje zout.
    6. Zet het vuur zacht en laat de aardappelen rustig garen, tot al het vocht is verdampt. Dan blijft de boter achter en beginnen de aardappelen te bakken. (dit hoort zo)

De tournedos bakken & saus maken

    1. Verwarm de oven voor tot 190°C. Zet er een ovenschaaltje in en laat het mee opwarmen.
    2. Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
    3. Het vlees kruiden met peper en zout.
    4. Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur.
    5. Leg het vlees in de hete boter en bak het vlees kort langs beide zijden, tot je een goudbruin korstje ziet. Leg de stukken rundvlees (die nog niet gaar zijn) in de kleine ovenschaal dat je hebt opgewarmd.
    6. Giet een deel van het braadvet weg ,laat de aanbaksels zitten, dit is voor de smaak. Bak de uien in dezelfde pan. Voeg een klontje verse boter toe.
    7. Laat de spekblokjes meebakken en strooi een paar minuten later de bruine suiker over de uien met spek. Schenk er vervolgens de rode wijn over en ook de bouillon.
    8. Voeg tijm en laurier toe, zet het vuur zacht en laat de saus voor de helft inkoken. Reken hiervoor ong. 15 minuten.
    9. Voeg klontjes koude boter toe en roer met de garde tot je een lichte binding krijgt. Proef en kruid de saus met peper en zout.
    10. Schuif het vlees in de hete oven van 190°C. Voor een resultaat ‘saignant’ laat je de dikke steaks nog zo’n 8 minuten garen. Laat het vlees nadien even rusten.

De witlofsla

    1. Maak de stronkjes witlof schoon en snij dit in fijne reepjes. Schil de appel, snij het vruchtvlees in kleine blokjes en meng beide in een slakom.
    2. Strooi de peterselie over de witlof.
    3. Voeg een beetje mayonaise toe en een scheutje natuurazijn. Roer tot er rond elk stukje loof en fruit een laagje saus kleeft.
    4. Proef en kruid het witlofslaatje met versgemalen peper en een beetje zout.

Afwerken en serveren

    1. Zeef de rode wijnsaus. Verwarm het op een matig vuur en roer er met de garde een klont koude boter doorheen.
    2. Serveer iedereen een malse tournedos met ‘de luxe’ gebakken aardappelen en witlofsla. Lepel er rode wijnsaus langs.

Eet smakelijk 🙂

 

0 comments on “Biefstuk met Pommes Fondant en witlofslaAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *