Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen

Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen

Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen


Patatas bravas, een van de meest populaire Spaanse tapas, het perfecte gerecht om te delen met vrienden en familie. Dit recept is gemakkelijk te bereiden en zo lekker, waardoor het ideaal is voor elke gelegenheid, of het nu een gezellige avond thuis is of een feestje. Met krokante aardappelen en een pittige saus, zijn patatas bravas “De Bom” en zullen ze zeker in de smaak vallen bij iedereen.
Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen
Wat zijn patatas bravas?
Patatas bravas zijn aardappelen die in ongelijke stukken zijn gesneden en worden gefrituurd in olie. Ze worden ook wel ‘patatas á la brava’ of ‘papas bravas’ genoemd, maar meestal zie je ze op de tapaskaart toch als patatas bravas staan. Vaak worden de gefrituurde aardappeltjes geserveerd met een rode pittige saus, wat ‘salsa brava’ wordt genoemd. Vanwege de ‘simpele’ ingrediënten is dit een van de goedkoopste tapas die je kunt bestellen. De patatas bravas zijn perfect bij een glas bier of wijn.

Makkelijk zelf te maken!
Patatas bravas vind je in Spanje bijna overal. Daarom worden ze overal op een net wat andere manier geserveerd. Bijvoorbeeld met een andere saus of met andere kruiden. Over het algemeen komt het wel overal redelijk op hetzelfde neer.

Bij patatasbravas hoort meestal een saus. De saus maakt iedereen anders, het is ook maar net hoe jij de gefrituurde aardappeltjes wilt eten. Het kan op een simpele manier met paprikapoeder of andere kruiden. Wat ook erg lekker is, is om er aioli overheen te doen. Aioli is een soort knoflooksaus. Vaak wordt de aioli gecombineerd met een pittige rode saus, de salsa brava.

De pittige rode saus bestaat meestal uit tomatensaus, die pittig wordt gemaakt door het toevoegen van rode pepers, Tabasco of kruiden als cayennepeper.

Wanneer de saus klaar is, is het tijd voor de patatas bravas. Snijdt de aardappelen in kleine en ongelijke stukjes. Je kunt ervoor kiezen om de aardappel niet te schillen. Eerst laat je de aardappeltjes 3 à 4 minuten op laag vuur bakken in olijfolie. Daarna ga je ze frituren, ze hoeven dus nog niet gaar te zijn! Het frituren zorgt ervoor dat de aardappelstukjes lekker krokant van buiten en zacht van binnen worden. De aardappeltjes hoeven maar een paar minuten in de frituur, totdat ze aan de buitenkant goudbruin zijn. En dan zijn ze al klaar!

Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen
Wat heb je nodig:
Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen
Knoflook Aioli
½ kopje mayonaise
1 eetlepel vers citroensap (van 1 citroen)
1 teentje knoflook, fijngehakt

Aardappelen
1 kilo aardappelen, geschild en in blokjes van 3-4 cm gesneden
plantaardige olie, om te frituren
Zeezout, naar smaak
Verse bladpeterselie, om te serveren

Bravas-saus
2 eetlepels olijfolie
½ ui, in dunne plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels paprikapoeder
¼ theelepel cayennepeper
1 theelepel suiker
½ theelepel zout
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
¼ kopje witte wijnazijn

Aan het werk:
1. Plaats een rooster in een bakplaat met opstaande rand om het af te laten koelen.
2. Maak de aioli. Meng in een kleine kom de mayonaise, citroensap en knoflook.
3. Bak de aardappelen even voor. Verhit op een middelhoog vuur wat olijfolie,
en bak de aardappelen 7 tot 8 minuten even aan. Leg de aardappelen op het koelrek en laat ze volledig afkoelen, 45 tot 60 minuten.
4. Terwijl de aardappelen afkoelen, maak je de saus,
verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak, roerend, tot ze zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook toe en bak, roerend tot ze geurig zijn, ongeveer 2 minuten meer.
Roer de paprika, cayennepeper, suiker, zout, tomaten en witte wijnazijn erdoor en breng aan de kook. Kook tot het dik is, ongeveer 10 minuten.
Gebruik een staafmixer om de vloeistof direct in de koekenpan te mengen. (Als alternatief kun je de vloeistof overgieten in de bodem van een blender, even laten afkoelen en mengen tot het glad is.) 5. Zodra de aardappelen volledig zijn afgekoeld, verwarm je de olie in de frietpan op de 190 graden. Zodra de olie 190graden heeft bereikt, doe je de aardappelen in kleine porties in de olie en bak je ze tot ze goudbruin zijn, 3-5 minuten.
Doe de aardappelen in een serveerschaal en meng ze met de bravassaus. Bestrooi ze vervolgens met zout naar smaak.
6. Serveer de aardappelen met de aioli, de overgebleven bravassaus en peterselie
Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen
Eet smakelijk
‘buen apetito’.

Inspiratie van:  Ahead of Thyme

Hapjes, hapjes, en nog meer hapjes
Uit griekenland: Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes
En uit Japan: Yakitori kip-spiesjes,
Uit Nederland/Belgie: Zeeuws Spek van Sergio Herman



Gemakkelijk en lekker: Patatas bravas met krokante aardappelen