Wie Ikea zegt, zegt betaalbare meubels, maar eigenlijk ook in een adem Zweedse balletjes. Want zeg nu zelf: een bezoekje aan de gigantische winkel is niet compleet zonder een stop bij het restaurant. Helaas zit dat er nu even niet meer in. Gelukkig laat Ikea z’n fans niet in tranen achter, want de keten verklapt nu het recept zodat je zelf aan de slag kan in de keuken.
Het is Ikea UK die vernam dat heel wat van hun klanten hun Zweedse balletjes misten. Zij besloten dan ook het recept daarvoor prijs te geven. En dat is verbazingwekkend toegankelijk. Je hoeft maar zes stappen te doorlopen om je huisgenoten te verwennen met die heerlijke Köttbullar. En ja, ook de ingrediëntenlijst is zo kort, je hoeft er bijna niks voor in huis te halen.
Wat heb je nodig:
Voor de gehaktballetjes
- 750 gram half om half gehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje look (uitgeperst of fijngesneden)
- 100 g broodkruimels of paneermeel
- 1 ei
- 1 theelepel Piment
- 5 eetlepels melk
- peper en zout
Voor de saus
- scheutje olie
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 300 gram bouillon
- 150 ml room
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel mosterd
Aan de slag:
Maak het gehakt een beetje los met je vingers. Voeg er de ui, piment, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het vervolgens met peper en zout.
Maak kleine, ronde balletjes en leg ze op een bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen de balletjes hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal die warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten netjes bruin gekleurd zijn.
Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats die in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten garen op zo’n 180 graden.
Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. (Dit wordt een beetje een korrelige substantie, maar dat hoort zo. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna de room, sojasaus en mosterd toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
Serveer de Zweedse balletjes tenslotte met een lekkere pasta, aardappels of gewoon met een boterham.
Bron: Flair