Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek

Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek

Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek

Deze Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek zal elke scepticus zeker veranderen in een gelukkige spruitjes-eter! Deze spruitjes worden 20 minuten met spek gebakken in pan, besprenkeld met balsamico en tenslotte bestrooid met hazelnoten.

Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek

Hoewel ze tegenwoordig een beetje meer respect lijken te krijgen aan de familietafel, hebben spruitjes een hele slechte naam. Ze zijn de enige groente die als ik 10 kinderen in mijn straat zou ondervragen, de overgrote meerderheid (zo niet alle) kinderen zou reageren met een volmondig “ewwww!”

Als kind stonden spruitjes ook bovenaan mijn ‘meest gehate’ lijst, maar hoe kunnen dingen veranderen! Wij houden van spruitjes, Dat is vooral omdat ze tegenwoordig (gelukkig) niet altijd meer gekookt worden, maar ook gegrild, in de airfryer en gebakken worden.

Voor nu dus een gebakken versie.

Wist je dat je groente niet perse hoeft te koken, zodat alle smaken en vitamines verloren gaan.
Veel groentes zoals witlof, en dus ook spruiten kun je ook bakken.
Je laat wat boter smelten in je koekenpan, en bakt hierin de spruiten wat aan. Hierdoor wordt de smaak extra goed bewaard. Zodra de pan droog begint te worden kun je hier een klein beetje water aan toe voegen.

Het balsamico wat ik toe ga voegen gaat de spruiten een gecarameliseerde smaakt geven, een beetje een zoetje zeg maar, en qua smaak gewoon heel goed bij de Brusselse spuit past. Het zelfde verhaal voor de spekjes en de hazelnoten.

Als je niet van spruiten houdt, en je in het verleden alleen nog maar de gekookte spruit gegeten hebt. Beloof me dat je dit een keer probeert. Dit ga je zeker wel lusten.

Spruiten zijn niet alleen knetter gezond, maar ook in deze tijd van het jaar heel erg goedkoop.
En zo kun je voor niet al teveel geld en tijd, zelfs een lekker, maar ook een restaurantwaardig herfst recept op tafel toveren.

Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek

Wat heb je nodig:
Spruiten (schoongemaakt en gehalveerd)
1 bakje spekblokjes (mager)paar takjes peterselie
1 eetlepel Balsamicopeper en zout
Wat noten (ik heb gekozen voor hazelnoten)
evt wat cranberry’s

Aan het werk:
In een braadpan laat je wat boter of olijfolie heet worden.
Je bakt nu de spruiten aan. Kruid ze met wat peper en zout. Als je merkt dat de pan wat droog aan het bakken is, voeg je steeds een klein beetje water toe. Als het goed is beginnen ze al een mooi kleurtje te krijgen.
Ondertussen bak je in een aparte pan even de spekblokjes aan. Waarna je de pan schoonveegt met een stukje keukenrol, en bak je de hazelnoten aan. Tot ze lekker beginnen te ruiken en deze ook een mooi kleurtje krijgen. Voor beide gebruik je geen boter of olie in de pan.
Prik in de spruiten om te voelen of de spruiten al gaat worden, zodra ze wat zachter beginnen te worden, en zodra dat zo is voeg als laatst de balsamico toe aan de pan, de spekblokjes, de hazelnoten en evt de cranberry’s.

Je schotel met spruiten is nu klaar.
Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek

Eet smakelijk.

Mocht je nog meer zin hebben in kool, probeer dan eens deze Bloemkoolschotel.
Of Witlof rolletjes met Ham en kaas

Balsamico Geglazuurde Spruitjes Met Spek