Vlaams Stoofvlees

Vlaams Stoofvlees van Peter Goossens

In mijn tijd in Belgie heb ik een paar dingen mogen opsteken. Een ervan is toch zeker, dat je helemaal geen pakje of zakje nodig hebt om lekker stoofvlees te maken. De ingrediënten liggen gewoon in het keukenkastje. Vlaams Stoofvlees.

Dit is het lekkerste recept voor stoofvlees dat ik tot nu toe geproefd heb. De dikke rib wordt boterzacht door het lange stoven in de bouillon en het bier.

Dit recept is afkomstig van de Belgische chef-kok Peter Goossens en kookte hij in zijn tv programma ‘Meesterlijke Klassiekers’. Het smaakt inderdaad Meesterlijk! Varkenswangen zijn in Nederland een nog ondergeschoven kindje, maar dat is niet terecht. Omdat de wangen door het kauwen veel gebruikt zijn, wordt het vlees door het stoven erg mals en lekker. Varkenswangen zijn in Nederland te krijgen bij de slager, en ook zeker niet duur. Peter serveert zijn stoofvlees met zelfgemaakte frieten  , maar dit kan ook gewoon bij de gekookte aardappel of brood.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 2 kg dikke rib of varkenswangen, in middelgrote stukken gesneden
  • 150 gram ongezouten boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 el bloem
  • 2 teentjes geplette knoflook
  • takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2 el scherpe mosterd
  • 1 flesje donker Trappistenbier
  • 400 ml bouillon
  • Peper en zout

 Aan het Werk:

Verwijder het vlies en overtollige vet van het vlees en kruid het met peper en zout. Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur het vlees aan beide kanten.

Haal het vlees uit de pan en houd warm.

Vang het vocht (jus) van het vlees op en zet apart.

Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui.

Doe het vlees erbij, maar houd de jus nog even apart. Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de knoflook, tijm en laurier erbij.

Besmeer de sneetjes brood met de mosterd en leg ze, met de mosterdkant gewoon op het vlees, in de pan. Het ziet er raar uit, maar het komt goed, de boterhammen lossen helemaal op.

Giet het bier en de overgebleven jus van het vlees erbij.

Voeg de bouillon toe, en doe de deksel op de pan.

Voor de varkenswangen kook je alles in ca. 1,5 uur op een matig vuur mooi zacht. Wanneer je dikke riblappen gebruikt stoof je alles op een sudderpit in ca. 3 uur zacht (regelmatig roeren).Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Smakelijk

0 comments on “Vlaams StoofvleesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *