Eggs Benedict voor Moederdag

Eggs Benedict voor Moederdag

Je moeder willen verrassen met een lekker zelfgemaakt ontbijt hoeft niet moeilijk te zijn.
Geen uitbreid gedekte tafel, met allerlei dure artikelen, maar gewoon alles op haar mooi versierde bordje, rechtstreeks uit de keukenkastjes. Boodschappen doen niet nodig. 🙂

Eggs-Benedict. Een van oorsprong Amerikaans Ontbijt gerecht, met haar roots in Frankrijk.

Naar wat ze zeggen was het een makelaar (Lemuel Benedict) van Wall Street die in 1894 in het New-Yorkse Waldorf hotel ter bestrijding van zijn kater een gerecht bestelde waarin al zijn favoriete ingrediënten voorkwamen: eieren, ham/spek,toast en hollandaise saus. Eggs benedict is altijd een Amerikaans gerecht gebleven, dat in heel de wereld bekent is, behalve in Nederland. Er zitten namelijk twee vaardigheden in die niet elke Hollandse kok onder de knie heeft: eieren pocheren en hollandaise saus.

Wij kennen de uitsmijter, Eggs Benedict is vergelijkbaar daarmee, een Muffin belegd met ham, met daarover ipv een gebakken ei, een gepocheerd ei. Afgewerkt met een zelfgemaakte Hollandaise saus.

Wat heb je nodig: 2 Personen

8 plakjes ham of bacon
2 eetlepels Peterselie voor garnering
4 eieren
2 theelepels azijn
2 muffins of toast
Boter
Hollandaise Saus:
10 eetlepels boter
3 ei-gelen
1 eetlepel citroensap
1/2 theelepel zout
snufje of cayenne or tabasco

Aan het werk:

Begin met het bakken van de bacon, als je ham gebruikt, hoeft dat natuurlijk niet perse.

Ondertussen zet je een pan met water op, met de azijn toegevoegd.

Nu de Hollandaise Saus:

Zie hier een filmpje waar het stap voor stap uitgelegd wordt… 🙂

Smelt de boter in een klein pannetje op een laag vuurtje.
Ondertussen doe je de ei-gelen, citroensap, zout en cayenne of tabasco in een blender, een staafmixer kan natuurlijk ook.
Blend deze totdat deze totdat de ei-gelen lichter van kleur zijn, en alles wat dikker is geworden.
Daarna giet je heel zachtjes en voorzichtig de gesmolten boter toe, de blender mag je nu gewoon aan laten staan. Dit doe je totdat er een mooi gebonden saus is ontstaan.
Nu kun je proeven, en eventueel afkruiden. Zet de saus in de schaal in een kom met heet water, zodat deze warm blijft, niet laten koken, want dan gaat deze alsnog schiften.
De Hollandaise saus is nu klaar. Een kind kan de was doen.

Eieren pocheren:

Dit is even een vak apart. Er zijn vele manieren, en vele manieren ook te vinden op You tube.
Hier een link naar een filmpje van Njam TV waar het goed in wordt uitgelegd.

Afwerken:

Twee borden, begin met de Toast of Muffin.
Op iedere snede leg je de ham of Bacon.
Vervolgens een gepocheerd ei
En als laatste schenk hier wat Hollandaise saus over heen.
Garneren met de peterselie.

Eet smakelijk, en fijne moederdag

Bron: Simpley Recipes

 

0 comments on “Eggs Benedict voor MoederdagAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *