Steak Tartare ofwel steak tartaar

Steak Tartare ofwel steak tartaar

Steak Tartare ofwel steak tartaar

Steak tartaar. Of steak tartare. Een van die gerechten die constant in en uit de mode lijken te raken. Op dit moment gelukkig op vele menukaarten te vinden. Je houdt ervan…of…je houdt er niet van Ik hou er zeker van in ieder geval. Het gerecht heeft een bepaald mysterie en charme omdat het geheel uniek, eenvoudig, maar toch enigszins moeilijk uit te voeren is en onmiskenbaar Frans is.
En wat is eigenlijk steak tartare (of steak tartaar) eigenlijk?

Steak Tartare ofwel steak tartaar
Wat is steak tartaar?

Simpel gezegd, steak tartaar is een gerecht van fijngehakt rundvlees, rauw geserveerd en gemengd met een willekeurig aantal bijgerechten, maar meestal eigeel, worcestersaus, Dijonmosterd, tabasco, verse kruiden en andere smaakmakers. Het wordt vaak geserveerd met brood of een of ander soort toast, en hoewel het als hoofdgerecht op zichzelf kan staan, wordt het vaak als voorgerecht op restaurantmenu’s geplaatst. Elk vlees, vis of zelfs groente wordt tegenwoordig in tartaar-stijl geserveerd, maar vandaag in artikel ga ik me concentreren op het origineel. Met Rundvlees.

Benodigde ingrediënten voor Steak Tartaar

Het belangrijkste ingrediënt om te kopen is natuurlijk het rundvlees. Omdat het rauw wordt geserveerd, moet je zeker niet bezuinigen op het vlees. Als je een betrouwbare lokale slager in de buurt hebt, zou dat een geweldige plek zijn om te beginnen. Vertel ze dar dat je tartaar van rundvlees gaat maken en dat je hun meest verse ossenhaas nodig hebt. Omdat er niet gekookt wordt, is ossenhaas de beste keuze – meestal vrij van kraakbeen met een rijke en gelijkmatige textuur, en natuurlijk mals. Zorg er ook voor dat je een verse eidooier hebt om te binden, samen met kruiden en andere smaakmakers. Worcestersaus, tabasco en goede Dijonmosterd zijn populaire ingrediënten voor steaktartare, net als verse peterselie, vissaus, kappertjes en gehakte sjalot.

Steak Tartare ofwel steak tartaar

Tips voor het maken van steak tartaar

Het maken van beef of steak tartaar is simpel zou je denken…maar de kneepjes zitten hem echt in de details. Probeer om te beginnen het rundvlees te koelen of zelfs voor te vriezen voordat u begint, zodat het lekker koud is als het wordt geserveerd, en gemakkelijker in blokjes te snijden en mee te werken.

Hak vervolgens het vlees fijn met een goed geslepen vlijmscherp mes. hoe fijner je het vlees hakt, hoe beter het werkt in dit gerecht. Het vlees met de hand hakken is de meest traditionele methode, maar een vleesmolen of keukenmachine kan natuurlijk ook. Meng daarna het gehakt voorzichtig met de eidooier en Worcestersaus, zout en peper, Dijonmosterd en kruiden tot het gelijkmatig verdeeld is. Vorm ten slotte het rundvlees tot een rondje ter grootte van een hockeypuck met je handen voor een rustieke uitstraling of met een voedselvorm, zoals hieronder, voor een meer verfijnde presentatie en serveer onmiddellijk.

Wat heb je nodig: (Hoofdgerecht voor 4 personen)
800 gram verse ossenhaas, gehakt of met een mes in zeer kleine stukjes gesneden
4 verse eierdooiers
Peper
4 eetlepels kappertjes (ook deze fijngehakt)
2 sjalotjes (fijngehakt)
8 augurkjes (fijngehakt)
half bosje peterselie (fijngehakt)
dijonmosterd
tabasco
worcestersaus

Aan de slag:
Verdeel het vlees over de borden en vorm met je handen of met een echte kookvorm een schijf ten grootte van een hockeypuck. Leg op elke tartare een eierdooier en kruid ze naar smaak met peper. Doe de fijngehakte smaakmakers in kleine kommetjes en zet de mosterd, de tabasco en de worcestersaus op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Serveer het gerecht met knapperig brood of toast.

Eet Smakelijk
Bon Appetit


Steak Tartare ofwel steak tartaar
Bron: Chowhound

Steak Tartare ofwel steak tartaar