Bavette steak in Tamarinde gemarineerd

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd
Flanksteak of Bavette steak wordt werd vroeger in Amerika en Frankrijk veel gegeten, maar in Nederland bijna niet. Dat is gelukkig nu wel zo, tegenwoordig zie je het vele menu’s in restaurants voorbij komen. Dat is maar goed ook, want het is veel goedkoper dan andere soorten biefstuk en heel vol van smaak. Het is maar net hoe je het klaar maakt. Vroeger werd het vlees op een laag vuur klaar gestoofd, zodat het uiteindelijk op een schoenzool leek, maar uiteindelijk alles wat je moet doen is kort bakken.

Als de Bliksem dichtschroeien en “Rare” of in het frans “saignant” serveren. Twee minuten per kant op een hele hete grillplaat. Verder is de manier van snijden heel belangrijk, dat moet namelijk dwars op de draad. Maar dat geld overigens voor al het rundvlees. Gelukkig is de draad in een bavette heel duidelijk te zien, bekijk de foto maar eens.

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd

Koop een wat groter stuk, zo’n 500 gram is voldoende voor 4 personen, het gaat er juist om het stuk vlees in dunne plakken te snijden.

De Tamarinde-soja marinade maakt het vlees super mals, maar geeft het ook dat lekkere baksmaakje. Ik bewaar de Thaise tamarindepasta daarna in de koelkast, is lang houdbaar.
Serveer het vlees in dunne plakken, net zoals een gebraad, maar het is ook echt lekker in bieftaco’s.Koud is dit ook te eten, als vulling in stokbrood, of door een salade.

Wat heb je nodig: (6 personen)
50 gram Tamarindepasta
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels heet water (net van de kook)
2 eetlepels zonnenbloemolie
1 eetlepel vloeibare honing
750 gram Bavette (aan een stuk)

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd

Aan de slag:

Doe de tamarindepasta, de sojasaus en het hete water in je kleinste steelpannetje en los de tamarindepasta op laag vuur al roerend op. (mocht je nog een pitje vinden, deze lekker laten zitten).

Voeg daarna de honing en de olie toe en laat het mengsel afkoelen. Laat de marinade eerst goed afkoelen voor je hem gebruikt.

Doe de bavette in een hersluitbare diepvrieszak, schenk de koude marinade erbij en beweeg die rond, zodat de steak aan alle kanten bedenkt is met de marinade. Sluit de zak en leg hem op een bord. Zet dit een nachtje in de koelkast.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Eet smakelijk

Bon appetit

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd
Bron: isbn 9789045030777 (simply Nigella) Nigella Lawson

Bavette steak in Tamarinde gemarineerd