Dit recept voor romige Toscaanse zalm is super gemakkelijk te maken! Een perfect gebakken zalm, die verdrinkt in een romige parmezaanse saus met knoflook, cherrytomaatjes, spinazie en verse basilicum. En staat op tafel binnen 30 minuten.
Wat heb je nodig: ( 4 Personen)
2 eetlepels olijfolie
4 zalmfilets
1 theelepel zout voor de zalm
1/2 theelepel zwarte peper
2 eetlepels boter
6 teentjes knoflook geplet en fijngehakt
1 kopje zongedroogde tomaten
1 kopje kookroom
1 & 1/2 theelepel zout voor de saus
1 theelepel gedroogde basilicum
1/4 theelepel cayennepeper
zwarte peper naar smaak
1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas
250 gram spinazie , fijngehakt
1/2 bosje verse basilicum, grof gehakt
Aan het werk:
Begin met het dichtschroeien van de zalm. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Laat de pan een paar minuten op het vuur staan, zodat hij superheet wordt.
Dep ondertussen elke zalmfilet droog met keukenpapier. Bestrooi de bovenkant van de zalm met 1 theelepel zout en 1/2 theelepel zwarte peper.
Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de hete pan en roer om te coaten. Het zou direct moeten glinsteren. Leg elke zalmfilet in de hete pan. (Als je zalm nog vel heeft, leg je de velkant eerst naar beneden.) Druk de zalm niet te dicht op elkaar, zorg dat er ruimte tussen zit zodat ze elkaar niet stomen.
Bestrooi de andere kant van elke filet met wat meer zout en peper.
Laat de zalm goed dichtschroeien op middelhoog vuur gedurende 1-3 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet. Zodra je een mooie bruine schroeiing aan de onderkant hebt, draai je de zalm om om de andere kant ongeveer 30 seconden tot 1 minuut te bakken voordat je het vuur uitzet. Bak je zalm niet te lang.
Schep de zalm op een bord en houd hem warm.
Maak de Toscaanse saus.
Voeg op middelhoog vuur 2 eetlepels boter toe aan de olie die nog in de pan zit van het maken van de zalm. Voeg, als het gesmolten is, 6 teentjes gehakte knoflook toe. Bak, onder regelmatig roeren, ongeveer 1 minuut tot het geurig is.
Hak de helft van de zongedroogde tomaatjes fijn en laat de andere helft heel. Voeg toe aan de pan met de boter en bak deze 1 minuut mee.
Giet er 1 kopje kookroom bij. Voeg zout, 1 theelepel gedroogde basilicum, 1/4 theelepel cayennepeper en zwarte peper naar smaak toe.
Laat het roommengsel ongeveer 2-4 minuten zachtjes koken.
Voeg 1/2 kopje Parmezaanse kaas toe, vervolgens de gehakte spinazie en roer alles erdoor.
Blijf op middelhoog vuur koken tot de room wat dikker is geworden en de spinazie geslonken is.
Voeg een half bosje gehakte verse basilicum toe. Doe de zalm terug in de pan. Verwarm indien nodig.
Serveer met pasta, geroosterde aardappelen , aardappelpuree , rijst of bloemkoolrijst . Of serveer het gewoon zo met een grote groene salade!
Heb je nu zin in nog meer Italiaanse gerechten:
dit is ook zo lekker en gemakkelijk: Pasta Capres met Burrata
Of deze: “Stromboli”…De gevouwen Pizza, maar dan anders…
inspiratie van: The foodcharlatan