Makkelijke pokébowl met zalm

Makkelijke pokébowl met zalm

Makkelijke pokébowl met zalm

Pokébowl is een eeuwenoud, traditioneel gerecht uit Hawaï, dus niet uit Japan, wat dus meestal gedacht wordt. Persoonlijk vind ik dit náást sushi het allermooiste eten wat er bestaat, uiteraard ook dat ik het echt ongelooflijk lekker vind.
Oorspronkelijk wordt voor pokebowl verse vis (meestal tonijn) en groenten gebruikt. De vis is in kleine blokjes gesneden, dat is dan ook de letterlijke vertaling van de term poké: ‘in blokjes gesneden’. Later is sushirijst als basis erbij gekomen, en nu kennen we de pokébowl dus als vis met rijst en groenten.
In Nederland eten we pokébowls het liefst met zalm.
Makkelijke pokébowl met zalm

Voor pokébowls gebruik je het best sushirijst. Deze kun je eventueel de avond van tevoren al maken, en afgedekt in de koelkast bewaren.

Wil je een gezonde pokébowl maken? Dat kan! Het hangt natuurlijk helemaal af van de ingrediënten die je kiest. In plaats van de gebruikelijke witte rijst kun je ook kiezen voor zilvervliesrijst voor meer vezels of als je extra groente wilt toevoegen kies je voor bloemkoolrijst. Ook kun je gaan voor een minder zoute sojasaus. De pokébowl smaakt dan wel iets anders dan je misschien gewend bent. Verder kun je helemaal losgaan en de bowl aanvullen met groenten. Bijv. edamameboontjes, zeewier, komkommer, radijsjes… En ga zo maar door.

Ik ga uitleggen hoe je sushi rijst het meest eenvoudig maakt.
Ik heb al vele malen sushirijst gekookt, vroeger vaak om sushi te maken, maar eigenlijk ben ik toch wel blij dat de pokebowl in populariteit aan het winnen is, want laten we eerlijk zijn…..het is niet echt simpel om sushi te rollen, dat is vakwerk, wat ook eigenlijk echt alleen de “masters” goed kunnen uitvoeren.

Voor pokebowl kun je ook gewone rijst gebruiken, maar om het echt goed te kunnen doen gebruiken we vandaag dus de echte “kleefrijst”.

In de bekende supermarkten is deze rijst wat duurder, maar bij de toko scheelt dat vaak de helft in de prijs. En als je daar toch bent, koop daar gelijk je norivellen, je wasabi, en je sojasaus. In elke stad vindt je ergens wel een toko.

Makkelijke pokébowl met zalm

Wat heb je nodig: (2 personen)

Voor de sushirijst:

2 koffiekopjes sushirijst
3 koffiekopjes water (altijd 1,5 keer de hoeveelheid water)
3 eetlepels rijstazijn
zout
2 theelepels suiker

Voor de afwerking:

Zalm in blokjes gesneden (of tonijn, gebakken kip, biefblokjes, maakt allemaal niet uit, wat je lekker vind)
komkommer in kleine blokjes gesneden
avocado in plakjes gesneden
hard gekookt eitje
evt norivellen, sojabonen, mango.
Sesamzaadjes
wasabi
mayonaise
sojasaus

Makkelijke pokébowl met zalm

Aan het werk:

Het allereerste, maar ook gelijk héél erg belangrijk is het afspoelen van de rijst.
Doe dit goed en grondig. Er zijn vele traditionele manieren voor, maar die van mij is voor een pokebowl eigenlijk ook heel goed te doen.
Ik spoel de rijst in een vergiet af, dit moet je doen totdat het water helemaal helder is. Dit kan wel enkele minuten duren. Spoel je de rijst niet goed af, dan blijven de eiwitten teveel aan je rijst plakken, en wordt het een soort “smurrie”, dus dit is heel erg belangrijk. (hier heb ik ervaring mee dus)
Deze vergiet met rijst laat je zo’n 10 minuten goed uitlekken.

Doe je rijst in een pan en giet het water en het zout erbij.
Breng dit zachtjes aan de kook, roer het een keer door en doe de deksel op de pan, en laat dit tien minuten op een láág vuur doorkoken. (hou steeds de deksel op de pan, dit is een proces wat je moet vertrouwen dus niet stiekem kijken). Ik leg vaak een theedoek tussen het deksel en de pan, om het condens op te vangen. Is een tip, maar dat hoeft niet perse.

Na 10 minuten proef je de rijst of deze gaar is, en of hij goed plakt, en of het water opgelost is door de rijst. Is de rijst nog te hard, schenk je steeds met hele kleine beetjes water erbij, totdat de rijst goed gaar is.

In een apart pannetje los je nu de suiker in de azijn op (Dit kan ook in de magnetron)

Al roerend giet je de azijn bij de gekookte rijst, en laat je de rijst afkoelen.

Als ik niet veel tijd of geduld heb, wil ik ooit wel eens, mijn pan in een bak (bijv de gootsteen) met koud water zetten. Dat versneld het afkoelen.

Je rijst is goed als deze de kamer temperatuur heeft bereikt.

Het afwerken van je Pokebowl

Ik vind zelf een pokebowl met wasabi mayonaise erg lekker, en ook deze maak ik altijd zelf.
In mijn koelkast ligt altijd een tube met wasabi, en deze meng ik met mayonaise. Het is aan jou hoe pittig je deze wilt hebben. Ik hou echt van een schérpe wasabi smaak, dus mijn verhouding is ¼ deel wasabi, en ¾ deel mayonaise.
Hou je helemaal niet van wasabi kun je rijst ook besprenkelen met sojasaus

Nu ga je je bord opmaken.
Begin als bodem met je rijst.
Hierna kun je je kunstwerk gaan afwerken met de ingrediënten die je erbij uitgekozen hebt.

Ik heb een norivel (gedroogd zeewier) in kleine stukjes gesneden, en ook als afwerking gebruikt

Als laatste besprenkel je je pokebowl met je wasabi mayonaise of je sojasaus.

E ʻai kāua (eet smakelijk hawaiaans)

Hou je nu echt van avocado samen met vis, of scampi’s, kijk dan eens naar dit recept van Pittige scampi’s met avocado crème. of naar deze zoet gemarineerde scampi’s.
En ook heb ik hier hét recept voor de echte Guacamole Dip


Makkelijke pokébowl met zalm