Bechamel, ook wel witte saus genoemd, is een van de vijf “moedersauzen” die een nietje zijn in de klassieke Franse keuken. Dit betekent alleen dat het een basissaus is, die wordt gebruikt om andere sauzen te maken, die bekend staan als secundaire sauzen. Bechamel is een van de meest gebruikte door thuiskoks. Het kan ook op zichzelf als saus worden gebruikt, vooral bij het toevoegen van extra smaakmakers.
In totaal zijn er vijf primaire moedersauzen:
Bechamel saus
Velouté saus
Espagnole suas
Hollandaise saus
Tomaten saus
Iedere week ga ik een moedersaus of basissaus maken, en laten zien dat het echt heel eenvoudig is om deze zelf te maken met wat er in je keukenkastje staat. Zodat je nooit geen pakje of zakje meer hoeft te kopen, en dus ook gezonder bezig bent. Je schrikt echt van de hoeveelheid zout er in zo’n zakje is toegevoegd.
Terug naar de bechamelsaus (basissaus)
Er zijn vele manieren om bechamelsaus te gebruiken, of als basis te maken voor:
Macaroni en kaas
Lasagne of romige ovenschotels
Gegratineerde aardappelen
Pasta sauzen
Witte jus
Kaassoufflé
Wat heb je nodig:
¼ kopje bloem
¼ kopje boter
3 kopjes melk
peper en zout.
(een kort filmpje wat ik met mijn gsm heb gemaakt, om te laten zien hoe het werkt. excuses voor de kwaliteit)
Aan de slag:
Verwarm de boter in een pan, laat deze smelten maar niet bruin laten worden.
Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem in een keer toe. Nu meteen gaan roeren.
Je krijgt dan een roux, dat ziet er wat raar uit, een korrelige substantie, maar dat hoort zo.
Dit laat je heel even bakken, tot je een beetje de geur van koekjes krijgt, en dat duurt niet zo lang.
Dan giet je er al roerend de melk erbij, en je blijft roeren. En zet het vuur op middelhoog.
Je gaat nu zien dat je sausje naar mate hij warm wordt de dikte krijgt van een saus zoals hij hoort te zijn. Als laatste afkruiden met peper en zout.
Weet je, eigenlijk heb je nu al de basissaus of bechamelsaus die je kunt gebruiken, in theorie ben je nu dus klaar.
Maar vanuit hieruit kun je allerlei ingrediënten toevoegen. Oa geraspte kaas voor een kaassaus, en dan ook nog met spekjes erbij, en dan heb je je carbonara saus. Of Peper voor de pepersaus enz enz enz.
Nu zou in principe je sausje niet kunnen mislukken, maar mocht het wel zo zijn…..lees verder
PROBLEEMOPLOSSEN
Saus is te dik: houdt hem op het vuur en klop er wat extra verwarmde melk door om het te verdunnen
Saus wordt niet dikker: probeer het langer te laten sudderen of maak een andere roux in een aparte pan en klop het in de saus. Het is klaar als het de achterkant van een lepel kan bedekken.
Te veel klonten: krachtig kloppen zou dit moeten verhelpen, maar je kunt ook een staafmixer gebruiken of het door een zeef halen als het echt erg is.
Eet smakelijk
Hier een voorbeeld, waar je deze basissaus ook voor kunt gebruiken, DE BESTE ZWEEDSE IKEA GEHAKTBALLEN EN JUS of deze Spaghetti Carbonara / Pasta Carbonara