Romige Paddestoelen risotto: Een Herfstig Comfortgerecht

Romige Paddestoelen risotto: Een Herfstig Comfortgerecht

Romige Paddestoelen risotto: Een Herfstig Comfortgerecht

Deze heerlijke, romige risotto zit boordevol smaakvolle paddenstoelen. Perfect voor een gezellige avond. Eet smakelijk!

Risotto maken: Veel eenvoudiger dan je denkt!
Romige Paddestoelen risotto: Een Herfstig Comfortgerecht
Veel mensen denken dat een perfecte, romige risotto een ingewikkeld gerecht is dat uren van roeren vereist. Niets is minder waar! Risotto maken is echt veel makkelijker dan je denkt. Het draait om een paar simpele stappen en een beetje geduld.

De sleutel tot succes is de techniek van het geleidelijk toevoegen van warme bouillon. Door scheutje voor scheutje toe te voegen en regelmatig te roeren, komt het zetmeel uit de rijstkorrels vrij, wat zorgt voor die heerlijke romigheid.

Bereidingstijd: ca. 35-45 minuten Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 300 g Risottorijst (Arborio of Carnaroli)
  • 400 g Gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, oesterzwammen)
  • 1 Grote ui (fijngesneden)
  • 2 Tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 Liter hete Groentebouillon
  • 100 ml Droge witte wijn
  • 50 g Geraspte Parmezaanse kaas (of naar smaak)
  • 2 eetlepels Crème fraîche of Mascarpone (voor extra romigheid)
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 20 g Boter
  • Verse peterselie (fijngesneden, voor garnering)
  • Zout en peper
  • Optioneel: Truffelolie, voor een luxe smaak

Bereiding

Paddenstoelen Bakken: Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de helft van de olijfolie en bak de paddenstoelen in een grote pan of hapjespan tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.

Basis Maken: Doe de boter en de rest van de olijfolie in dezelfde pan. Fruit de fijngesneden ui op middelhoog vuur tot deze glazig is (ca. 5 minuten). Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.

Rijst Toasten: Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed, totdat de korrels rondom glazig zijn (dit heet ’tostare’). Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Afblussen: Schenk de witte wijn bij de rijst en roer totdat deze volledig is opgenomen.

Koken: Begin nu met het toevoegen van de hete bouillon. Voeg steeds een soeplepel bouillon toe en roer zachtjes totdat de bouillon volledig is opgenomen door de rijst. Ga hiermee door totdat de rijst ‘al dente’ is (beetgaar met een lichte bite in de kern). Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.

Afwerken: Haal de pan van het vuur. Roer de gebakken paddenstoelen, Parmezaanse kaas en de crème fraîche/mascarpone door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.

Serveren: Laat de risotto 2 minuten rusten met een deksel op de pan (mantecare). Serveer de risotto direct en garneer met verse peterselie en eventueel een drupje truffelolie.

Eet smakelijk

Op zoek naar nog meer Italiaans?
Scampi’s met Romige tomaten Risotto
Of deze:
Pasta Caprese met Burrata

Kijk ook eens op de site van onze partner, waar de mooiste reisroutes worden beschreven.
We zijn Vertrokken

Romige Paddestoelen risotto: Een Herfstig Comfortgerecht