Oud Hollandse Boterkoek

Oud Hollandse Boterkoek

Oud Hollandse Boterkoek

Boterkoek, zo lekker! Samen met appeltaart toch wel de toppers onder het Nederlandse hap-weg-gebak.
Maar is die boterkoek eigenlijk wel Nederlands? Ja toch, maar dan wel een klein beetje met Joodse oorsprong. Het hieronder gegeven recept voor deze lekkernij is super makkelijk. En ook nog eens snel gemaakt. Ik denk zelfs dat het laten afkoelen van de boterkoek langer duurt dan het maken, en ook een tikkie moeilijker is. Maar geloof me, wel de moeite waard, want afgekoeld smaakt ie veel en veel lekkerder dan zo’n warme, nog uit elkaar vallende koek.
Ik heb het recept gevolgd van Robert van Beckhoven van “Heel Holland Bakt”. En die is LEKKER!!!
Oud Hollandse Boterkoek

Wat heb je nodig:
150 gram boter
75 gram witte basterdsuiker
75 gram kristalsuiker
25 gram ei = half ei
10 gram citroenrasp of limoenrasp
175 gram patentbloem, gezeefd
beetje zout
los geklopt eigeel met melk om te bestrijken

Oud Hollandse Boterkoek

Aan de slag:
Vet de taartvorm in met boter.
Meng de roomboter met de witte basterdsuiker en het kristalsuiker. Dit gaat natuurlijk het gemakkelijkste met een keukenmachine, maar kan ook met de hand.Voeg het ei en de geraspte schil van 1 citroen of limoen toe.
Voeg tenslotte het gezeefde patentbloem en een snuf zout toe.
Laat de machine nog even door draaien. Je weet dat het deeg goed is, als je een klein stukje pakt, er dan een rolletje van draait en daarna het dubbel vouwt. Als het deeg niet breekt, is het perfect!
Rol het deeg uit tot een ronde plak van 1 ½ cm dik.
Leg de deegplak in de springvorm.
Bestrijk het deeg met het eigeel mengsel. Laat 30 minuten rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190˚C.
Bestrijk het deeg nogmaals met het eigeel mengsel. Breng met een vork een ruitmotief aan op de boterkoek.
Bak de boterkoek in ca. 18 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
Bestrijk de boterkoek direct na het bakken met wat gesmolten roomboter.
Je kunt het beste de koek even af laten koelen voordat je de springvorm verwijdert, dan gaat het het gemakkelijkst.

Eet smakelijk
Dank je Robert voor je expertise

Mocht je nou door willen bakken, of iets anders lusten…..
Ik heb deze Poppyseed taart gebakken wat jaren geleden…dit is echt een heeeeerlijke taart voor deze tijd van het jaar, of zelfs voor de kerst. Of deze toetjes onder de toetjes, de deserts onder de deserts, de Creme Brulee
Oud Hollandse Boterkoek Oud Hollandse Boterkoek

Oud Hollandse Boterkoek