crème brûlée…het toetje onder de toetjes

Het recept van crème brûlée…het toetje onder de toetjes
Als er één dessertje weinig introductie nodig heeft, is het wel crème brûlée. Het is een bommetje, maar dan wel eentje dat fenomenaal lekker is. Het toetje onder de toetjes…

Creme brûlée is niets anders dan een room en melk mengsel met smaakmakers dat opstijft dankzij de au bain-marie verwarmde eierdooiers. In onderstaand recept kan je de vanillestokjes vervangen met je favoriete smaken en laten meekoken in de melk: lavendel, rozemarijn, rozenextract, oranjebloesem, kardemom en peren.

Dit is een recept van Piet Huysentruyt, die het stap voor stap gemakkelijk uitlegt.

Piet gebruikt steeds bruine suiker omdat deze veel lekkerder is van smaak en minder krokant grilt dan gewone witte suiker, maar ieder zijn voorkeur natuurlijk!

Wat heb je nodig:

½ liter vette room van minstens 35% vet
½ liter volle melk
1 vers stokje vanille: zowel de zaadjes als het stokje gebruiken
6 eierdooiers
95 gram witte suiker
wat bruine suiker

Aan het werk:

Warm een halve liter melk met een halve liter room op.
Snijd een vanillestokje open, schraap de zaadjes in de melk en voeg de rest van het stokje ook toe.

Klop 6 eierdooiers op met 95 gram griessuiker wit met een elektrische mixer met kloppers
totdat ook alle suiker is gesmolten en er geen suikerkristallen meer te vinden zijn in het opgeklopte ei.
Onder voortdurend roeren met een garde giet je er nu langzaam de warme melk-room bij: wel goed roeren en niet te snel de warme melk toevoegen, anders gaat het ei schiften of klonteren.

Laat je het een nachtje rusten (of geef het flink wat tijd en laat goed afkoelen zodat het schuim kan verdwijnen) in de ijskast zodat je geen schuim meer op het oppervlakte ziet (als je zonder rusten in de oven zet, ga je schuim afbakken).

Neem een diepe ovenplaat waar nog geen water in gedaan is en zet er kleine creme brulee schaaltjes op.

Vul de kommetjes met de “pudding” die een nachtje in de ijskast heeft gestaan.
Zet de ovenplaat in de oven en vul nu pas met water zodat je geen water in de pudding morst.

Laat 3 kwartier in de oven staan op 140 graden: de creme is gaar als het niet meer meegeeft als je met het potje wiggelt (het zal bijna volledig op zijn plaats blijven).

Laat volledig (een nachtje) afkoelen in de koelkast. Strooi er dan een laagje bruine suiker op.

Zet onder de grill bovenaan in de oven: blijf er nu wel bijstaan:
als de suiker in pareltjes begint te smelten is de creme brûlée klaar.

Eet smakelijk..:)

Bron:Piet Huysentruyt

0 comments on “crème brûlée…het toetje onder de toetjesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *