Mediterraanse lamsbouten uit de Slowcooker

Mediterraanse lamsbouten uit de Slowcooker

Gekruide lamsbouten met mediterrane kruiden, bereid in een rode wijn en tomatensaus met groenten, aromaten en verse kruiden! Perfect voor Pasen of uw volgende speciale diner.

DE BESTE MANIER OM LAMSBOUTEN KLAAR TE MAKEN:

Lamsbouten komen van het goed uitgeoefende deel van het lam – het been van het dier, dus ze zijn harder. Braden of langzaam koken is dan ook de beste manier om deze het lekkerste te krijgen.

Passend bij de smaakintensiteit van deze lamsboutjes, bekleedde je ze met een paar van de favoriete specerijen. De smaakopbouw begint met het schroeien in een beetje olijfolie. Vanaf daar ondergaan de lamsboutjes, samen met de aardappelen en wortels, een ontspannende smaak in een saus van droge rode wijn en tomaten, doordrenkt met kaneel, tijm en rozemarijn.

Ik gebruik hiervoor mijn Slowcooker (de “Slome”),  maar dit kan ook heel goed in een traditionele oven klaargemaakt worden. Zie deze link.

Er is heel weinig nodig om het feest compleet te maken. Ik hou ervan om de lamsbout in kommen te serveren met een beetje rijst. Schep nog wat van die babyaardappelen en stoofsaus erover. Hemels…!!!!!

Wat heb je nodig:

Voor spice Mix:

  • 2 1/4 theelepel fijn gesneden knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 3/4 theelepel gemalen nootmuskaat

Voor lam:

  • 6 Amerikaanse lamsbouten/schenkels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote gele ui, grof gehakt
  • 2 takken bleekselderij
  • 3 grote wortels, geschild en in grote stukken gesneden
  • 500 gram baby-aardappelen, geschrobd
  • 1 kopjes droge rode wijn (gebruik hier geen dure wijn)
  • 3 kopjes runderbouillon
  • 750 gram tomaten gepeld, vers of blik
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn

    Aan het werk:

Voeg in een kleine kom alle spicemix-ingrediënten toe en meng deze door elkaar.

Klop de lamsbouten droog en breng op smaak met de spicemix.

In een grote braadpan verwarm je 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Bruin de lamsbouten aan alle kanten (ongeveer 8 minuten of zo). Leg de Lamsbouten in de slowcooker, de jus mag erbij.

De bouillon , uien, de wijn, tomaten, kaneelstokjes, tijm en rozemarijn mogen er al bij.

De Slowcooker mag nu aan, en wel 8 uur op Low.

Voeg na 3 uur  de selderie, wortels en aardappelen toe.

Terwijl de lamsbouten pruttelen, bereidt u de rijst.

Serveer de lamsbouten warm met een beetje van de groenten en de smeuïge saus op de rijst.

Eet smakelijk

Bron: themediterraneandish