Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Retro-gerecht: Kip Stroganoff. Maar wat is het eigenlijk voor een gerecht? Ken je het wel? De oorspronkelijke versie maak je met biefstukreepjes. Dit recept is van een andere orde. Uitgangspunt zijn hier stukjes kipfilet. Minstens zo lekker, en klaar in 30 minuten.
Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Stroganoff is een klassieker uit de Russische keuken. De naam Stroganoff komt waarschijnlijk van de vermogende familie Stroganoff die door Peter de Grote in de adelstand werd verheven. Daar werd dit gerecht ‘uitgevonden’ door zijn Chef de Cuisine. De saus wordt afgemaakt met wijn, room en soms geflambeerd met wodka.

Stroganoff is zo veelzijdig dat je deze met aardappelpuree kunt serveren, maar ook met een pasta of rijst. Gewoon een simpele groente erbij en je bent klaar.
Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Wat heb je nodig: (2 personen)
2 kipfilets
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
1/2 theelepel knoflookpoeder
Zout en peper naar smaak
Meel voor het paneren
1/2 middelgrote ui gehakt
een bakje champions in plakjes gesneden
1 eetlepel Worcestershiresaus of meer, naar smaak
1 eetlepel mosterd of meer, naar smaak
3 teentjes knoflook fijngehakt
2/3 kopje kippenbouillon
1/2 kopje zure room

Aan de slag:
Snijd de kip in stukjes van 2,5 cm. Bestrooi ze met knoflookpoeder en royaal met zout en peper, en haal elk stuk vervolgens door de bloem.

Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Voeg 2 eetlepels olie toe aan een diepe koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de kipfilet stukjes tot ze een mooi kleurtje hebben en bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.

Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Voeg de boter toe aan de pan en laat deze smelten. Voeg vervolgens de champignons en uien toe. Bak gedurende 6-8 minuten of tot het water is vrijgekomen, kookt en de champignons mooi dichtschroeien.

Roer de Dijon-mosterd, Worcestershire-saus en knoflook erdoor. Bak dit ongeveer een minuut mee.

Voeg de bouillon toe en schraap eventuele bruine stukjes van de bodem van de pan. Voeg de kip er weer aan toe en laat 2 minuten koken, af en toe roeren.

Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst

Roer de zure room erdoor en laat het ongeveer een minuut doorwarmen (laat het niet te veel borrelen, anders bestaat de kans dat het gaat schiften). Breng indien nodig op smaak met meer zout en peper en serveer onmiddellijk.

Eet smakelijk.

Hou je van gemakkelijke eenpansgerechten met kip, kijk dan een naar deze:
Romige Pesto Kip met geroosterde Tomaten of deze
Kippendijen in Romige Tomaten Basilicum Spinaziesaus




Kip Stroganoff – Comfortvoedsel voor in de Herfst