Klassieke Italiaanse Fettuccine Alfredo

Klassieke Italiaanse Fettuccine Alfredo

Klassieke Italiaanse Fettuccine Alfredo


Fettuccine Alfredo is een echte klassieker uit Rome. Het authentieke Italiaanse recept is verrassend eenvoudig en gebruikt geen room zoals in veel Amerikaanse varianten. De romigheid ontstaat door de emulsie van boter, Parmezaanse kaas en het zetmeelrijke pastakookwater.
Klassieke Italiaanse Fettuccine Alfredo
Hier is het klassieke, originele Italiaanse recept (bekend als Fettuccine al burro e parmigiano – Pasta met boter en Parmezaanse kaas):

Klassieke Italiaanse Fettuccine Alfredo
Ingrediënten (voor 2 personen)

200 – 250 gram Fettuccine (verse pasta is het beste, anders gedroogde)
75 gram Ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
100 – 125 gram Verse Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano), zeer fijn geraspt
Zout (voor het kookwater)
Verse zwarte peper (naar smaak)


Belangrijke Tip
Gebruik een grote, warme kom of een brede pan om de pasta in te mengen. Warmte is essentieel om de boter en kaas goed te laten smelten en de saus te laten binden.


Bereidingswijze
Kook de pasta: Breng een ruime pan met water en voldoende zout aan de kook (de Italianen zeggen: “zo zout als de zee”). Kook de fettuccine volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Bereid de schaal voor: Snijd de boter in kleine blokjes. Verwarm de grote kom of pan waarin je gaat mengen kort voor (bijvoorbeeld door er heet water in te doen en dat weg te gieten, of kort in een warme oven).

Vang kookvocht op: Schep, voordat je de pasta afgiet, ongeveer 150 ml van het hete, zetmeelrijke pastakookwater uit de pan en zet apart.

Afgieten en mengen: Giet de pasta af en doe deze direct in de voorverwarmde kom of pan. Voeg de blokjes boter toe en meng voorzichtig. De hitte van de pasta en de kom zorgt ervoor dat de boter smelt en de pasta bedekt.

Creëer de saus (emulsie): Voeg beetje bij beetje de fijn geraspte Parmezaanse kaas en een scheutje (ongeveer 3-4 eetlepels) pastakookwater toe. Meng constant en krachtig (maar voorzichtig) met een tang of twee vorken.

Het geheim: Blijf mengen terwijl je afwisselend kaas en kookwater toevoegt. Door de combinatie van warmte, vet (boter), kaas en zetmeel (kookwater) ontstaat een fluweelzachte, romige saus die perfect aan de pasta kleeft.

Voeg net zoveel kookwater toe tot de saus de gewenste dikte heeft.

Serveren: Serveer de Fettuccine Alfredo onmiddellijk op voorverwarmde borden. Maak af met een royale draai versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas.

Buon Appetito!

Ben je op zoek naar meer originele Italiaanse gerechten: Kijk dan eens hier:
Romige Toscaanse scampi’s in knoflooksaus
Of deze:
Romige Pesto Kip met geroosterde Tomaten

Kijk ook eens op de site van onze partner, waar de mooiste reisroutes worden beschreven.
We zijn Vertrokken

Klassieke Italiaanse Fettuccine Alfredo