Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

 

Brabantse worstenbroodjes

Tis daarom dat ik zo Brabanders hou…..
Brabants worstenbroodje “DIY”.

Ik kijk best veel kookprogramma’s, en met name dan de “njam” programma’s via You Tube. Gewoon om wat ideeën op te doen, en eens iets anders op tafel te kunnen zetten, bij mij gaat het vooral dan om de uitdaging: ik maak het helemaal zelf, ik probeer dat gewoon, ik zie wel hoe het eindigt. Gelukkig lukt (bijna 🙂 ) alles.
Ik maak een keer zelf garnalen kroketten zei ik tegen Marc…..zijn antwoord: als je eens begint met een worstenbroodje 🙂 ….. Mijn opa maakte deze namelijk altijd zelf, herinnerde hij zichzelf.

Nu heb ik even al mijn argumenten om daar niet aan te durven beginnen van de tafel geveegd, keuken vol met bloem, ik heb geen deegroller, dat mislukt toch, hoe kan ik deze nu net zo lekker maken als jouw opa…..
Ik ben ermee aan de slag gegaan, en het was LEUK….en zeker niet moeilijk.

Wat heb je nodig: ( 10 stuks)

Brooddeeg:
500 g bloem
12 g zout
140 g boter
20 g basterdsuiker
26 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
250 g melk
Vulling:
500 g half-om-halfgehakt
paneermeel
1  ei
zout
versgemalen peper
nootmuskaatpoeder
1 theelepel sambal
1 theelepel mosterd
Extra nodig:
1  ei (om het deeg te bestrijken)

Aan het werk:
Deeg
Maak een hoop van de bloem op je schone en droge werkblad en vorm er een kuil in. Bestrooi de bloem met het zout. Verwarm de melk tot deze handwarm is even in de magnetron. Giet de melk in de kuil. Voeg de boter en suiker toe. Voeg de gist toe en meng met je vingers de gist door de melk tot een papje. Meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Het is belangrijk dat het deeg minimaal 5 minuten goed doorgekneed wordt. Verdeel het deeg in stukjes van 90 gram. Maak kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een laag plastic folie minimaal 10 minuten rusten.

Brabantse worstenbroodjes

Ondertussen verder met de vulling
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, de sambal en de mosterd. Verdeel het gehakt in porties van 90 gram. Rol de porties tot een worst.
Worstenbroodjes
Rol de geruste bolletjes deeg ovaal uit. Dit heb ik gedaan met een glas, dat gaat prima, mocht je geen deegroller hebben zoals ik. Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak. Leg in het midden de gehaktworst. Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat (niet te dicht tegen elkaar leggen, de broodjes gaan nog iets uitzetten in de oven). Laat nu 45 minuten rijzen onder een laag plasticfolie.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en bak in 30 minuten goudbruin af.

Klaar…
Eet smakelijk 🙂 

Brabantse worstenbroodjes

0 reacties op “Brabantse worstenbroodjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *