S’ ochtends brandstof opdoen met een verwarmende rode biet Latte (rode biet koffie)
Een kopje latte, maar dan zonder de koffie, gemaakt van Bieten. Voor de energie boost waar je s’ ochtends behoefte aan hebt. Of….Deze rode biet latte is een heerlijk opwarmend drankje om te maken als je even geen cafeïne meer nodig hebt. In de avond bijvoorbeeld. We weten allemaal dat te veel cafeïne je slaapschema flink kan verstoren.
Waarom is de Biet zo gezond?
Vaak kopen we dure superfoods, die per vliegtuig vanuit de andere kant van de wereld worden ingevlogen. Dit is helemaal niet nodig. In ons land groeien namelijk ook superfoods, zoals dus onze bietjes, of zoals ze vroeger zeiden: “krooten”.
Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaïne zeer krachtige antioxidanten. Bieten horen tevens tot de rijkste bronnen van nitraat (stikstofoxide), dat dan weer een positieve werking heeft op onze aderen.
Ik had nog nooit van een latte met biet gehoord tot ik vorige maand van “Droog Fruit” een zakje bieten poeder opgestuurd kreeg. Ik was er al snel uit wat dit ging worden.
Bieten latte, ofwel…bieten koffie!!!
Wat volgde was een zoektocht op Google naar details en (vingers gekruist) een recept.
Ik ben dol op warme dranken en bieten, daarom had ik wat details nodig om de mooie roze latte voor mezelf te maken: waren er hele bieten bij betrokken? Bietensap? Gekookte bieten? Rauwe bieten?
Nee, in dit zakje zat dus eigenlijk alles wat ik nodig had.
Voor 100 gram bietenpoeder is 1 kg verse bieten gebruikt, en verder zit er niks bij.
Geen E nummers, geen toevoegingen…..echt helemaal niks. Pure Biet.
De Bieten zijn gevriesdroogd, dus ook nog lekker lang houdbaar.
Terug naar dit prachtige roze drankje.
Je hebt maar twee ingrediënten nodig om deze latte te kunnen maken.
Bietenpoeder en melk.
Ik gebruikte 1 eetlepel bietenpoeder op 1 mok melk.
Deze liet ik een paar seconden draaien in mijn magic bullet, en daar was in principe de bieten shake.
Het hoeft eigenlijk niet, want bieten zijn van zichzelf al best wel zoet, maar je kunt er eventueel nog wat suiker of een zoetje toevoegen.
Wil je deze drank nu warm drinken, dan hou je je stoompijpje van je koffiemachine er even in, en dan krijg je een lekker schuimige warme Latte. Of verwarm deze eenvoudig met stevig te roeren in een pannetje.
Kun je nou deze latte ook drinken met koffie erin voor een extra boost….
Jazeker, dat kan, giet er een klein kopje espresso doorheen, en je hebt een “Bieten Latte Machiato.
Goed, ik heb dus een heel pakket gekregen van “Droog Fruit” , met ook ananas, banaan, blauwe bes en frambozen poeder. Voor allerlei soorten shakes en latte’s. Maar ik wilde zelf de biet even in het zonnetje zetten vanwege zijn gezonde eigenschappen.
Je kunt deze poeders natuurlijk ook gebruiken als kleurpoeders in je taarten en gerechten.
Ook hebben ze bij “Droog Fruit” gevriesdroogde stukken fruit, waar niets verder aan toegevoegd is.
Dat is prefect te gebruiken in je muesli, in je shake, in je sausjes etc etc. Omdat ze heel mooi het vocht opnemen van je gerecht, en dan weer mooi de vorm aannemen zoals die oorspronkelijk was. En wederom ook heel lang houdbaar zijn.
Ik neem nu iedere ochtend een zelfgemaakte energie boost!!!!
Fijne weekend iedereen.