De Librije gehaktbal van Jonnie Boer

De Librije gehaktbal van Jonnie Boer

Ooit zou ik er nog een keer willen gaan eten, De Librije, alweer verkozen tot het lekkerste restaurant van Nederland. Deze gehaktbal staat daar niet op de kaart, maar wordt geserveerd aan het personeel. En Jonnie slingert het recept gewoon de wereld in. Hij is pittig, kruidig en smeuïg; alles wat je van een gehaktbal verlangt. De Librije gehaktbal van Jonnie Boer.

Wat heb je nodig:

-Rundergehakt (ong 500 gram). Dit komt niet zo
precies. De meeste winkels hebben wel een ponds
verpakking liggen.Mager rundergehakt is natuurlijk
ook prima
-2 eetl ketjap manis iets uitschieten mag ook
-1 eetl grove mosterd. Dit mag best een flinke grote lepel
zijn
-1/2 eetl zout. Niet teveel ,altijd voorzichtig met het zout
-1 eetl mosterd. Dit is dus gewone Franse mosterd
-1 theel cayennepeper en ook hier mag je flink uitschieten
lekker pittig hé
-2 eieren groot of klein maakt niet uit
-100 gram paneermeel. Goed opletten hoeveel het is want
als je het nog een keer maakt meet je het op het
gevoel af. Ook goed.
-1/2 liter bouillon
-Boter om in te bakken

Aan het werk:

Met je handen, dus eerst even goed wassen.
Doe alles behalve de bouillon en de boter door elkaar en kneden maar. Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is gemengd.

Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus.
Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast rusten. Ze blijven dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker.

De beste gehaktbal ooit nog even bakken

Boter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken.
Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot alle kanten lekker bruin zijn.
Nu kun je twee dingen doen. Meteen de bouillon erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder.
Giet vervolgens de bouillon erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de jus iets in.

Eet smakelijk… 🙂

0 comments on “De Librije gehaktbal van Jonnie BoerAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *