Kleren maken de Hond

Kleren maken de Hond

Kleren maken de Hond

Vandaag ga ik een keer iets vertellen over één van mijn honden, over onze aangeklede Casanova, namelijk over Jantje en zijn huidconditie: Folliculaire dysplasie en soms ook genoemd “black skin disease”.

De mensen die mij wel eens zien lopen met mijn twee pinchers zien dat één vaak een jasje of trui aan heeft. Bijna dagelijks krijgen wij ook de vraag waarom we dit doen en zelfs ook opmerkingen….”het is een hond, geen mens”, of…”daar loopt weer zo’n aangeklede hond”.
Ik wil wat daarom meer uitleg geven over de huidconditie van Jantje.
Kleren maken de Hond

Folliculaire dysplasie betekent eigenlijk kaalheid, maar dan in dit geval bij de hond.
Nu kunnen er bij honden om allerlei medische redenen kale plekken ontstaan en die van Jantje zijn ontstaan door een foutje of een error in het haarzakje. En dan gaat het vooral om de zwarte haren.
Zoals vele mannen op een gegeven moment kaal zullen gaan worden, gaat om dezelfde reden Jantje zijn zwarte haren verliezen. En die heeft hij nogal wat….Zwarte haren….!!!

Jantje is zo’n twee en half jaar geleden bij ons gekomen vanuit Cyprus. En samen met zijn zusje Pip die drie maanden eerder naar Nederland is gevlogen was ons gezin compleet.

Pip en Jan zijn nu ongeveer 3,5 jaar oud. Het zijn dus allebei adoptie hondjes, gered van de straat, al etende uit afvalbakken en schooiend bij de vele terrasjes die Cyprus rijk is.

Het viel ons echter wel op dat Jantje een klein kaal plekje in zijn hals had.

Onze eerste gedachte was “dat kwam misschien wel door zijn halsband”.
Maar omdat Jantje nog helemaal geen halsband gewend was en zelfs nog moest leren wandelen met een riem en halsband, schoven we die gedachte al snel opzij. Het was een kaal plekje waar verder niets te zien was, geen schrale plek, of een wondje en hij leek er ook totaal geen last van te hebben. Het was gewoon een klein plekje….meer niet.
Kleren maken de Hond

We besloten het maar even een tijdje af te wachten, misschien dat de haren vanzelf terug zouden komen.
Maar het plekje werd groter en begon zich uit te spreiden naar zijn borst.
“Het lijkt wel of hij kaal aan het worden is” zei ik tegen mijn man, misschien moeten wij hier iets mee, dit zit me toch niet helemaal lekker.

Het was dus tijd om naar de dierenarts te gaan. Jantje was op dat moment zo’n drie maanden bij ons.
Uiteindelijk zijn er vijf biopten afgenomen op verschillende plekken op zijn lichaam en er is een uitgebreid bloedonderzoek gedaan.
De uitslag een week later: Folliculaire dysplasie en soms ook genoemd “black skin disease”. Jantje gaat dus kaal worden, dat was de boodschap.

Het is een vrij zeldzame ziekte, en de variant van Jantje komt als hij voorkomt bij zogenaamde black & tan gekleurde honden het meest voor.
Onze eerste vraag was: Is dit erfelijk, want zijn zusje is ook bij ons én ze zijn destijds met zijn viertjes gevonden. Hoe groot is de kans dat zij dit ook hebben of krijgen.
Het was dus niet erfelijk, maar echt meer een toevalstreffer.
De stichting kon dit onmogelijk weten, omdat dit pas na ongeveer een jaar na geboorte zichtbaar wordt.

Behandeling is hier niet voor (zoals er bij kalende mannen ook geen behandeling is) en met dat advies in gedachte houdend zijn wij er ook ingestapt. Het komt wel goed, we zien wel wat er op ons afkomt.

“Hoe verzorg je een kale huid”?

Jantje is inmiddels aan de onderkant én achterkant volledig kaal en op zijn hoofdje en oren begint het ook echt heel dun te worden.
Kleren maken de Hond

En waar het op neer komt is “hoe verzorg je een kale huid”, voor een mens toch iets anders is dan voor een jonge hond.

Er steekt namelijk toch iets meer achter dan een jasje aandoen als we gaan wandelen.

-Een kalende man snuffelt namelijk niet in bosjes met scherpe takken.
-Een kalende man bedenkt zich wel drie keer voor hij in volle zon gaat liggen met zijn blote hoofd.
-Een kalende man zal zich niet uitgebreid uit staan schudden in de gang als hij juist een wondje heeft opgelopen door over takje te lopen. Onze gang lijkt soms wel op een echte “crimescene” van de druppels bloed op de muren en deuren.

Kleren maken de Hond

Wij zijn inmiddels vaste klant geworden van Dierapotheker.nl.
Voor alles voor de dagelijkse verzorging, zoals een vlooienband voor de hond, of het ontwormen van de hond kan ik hier terecht. Maar dus ook voor de wondverzorging, huidcrème om zijn huid gehydrateerd te houden tot aan zonnecrème voor de kale plekken.

Jantje is ook dus geen hondje dat thuishoort in een pension, dus als we op vakantie gaan, gaan ze beide gewoon met ons mee.
Gelukkig kan dat allemaal, bij deze online dierenapotheek vind ik alles wat ik nodig heb.

Natuurlijk hebben we onszelf wel eens afgevraagd, of Jantje hier wel in ons koude en natte kikkerlandje thuishoort, en wat we gedaan zouden hebben als we dit van tevoren geweten hadden.
Dan nóg zouden we Jantje geadopteerd hebben. Het is zo’n blij en dankbaar hondje, en behalve dat zouden we ze beide nóóit weer willen missen. Hij vindt het niet erg om zijn jasje of trui aan te trekken, en het insmeren is hij ook al helemaal gewend.

Wij zijn zelf ook geen perfect en “volgens het boekje” gezin, dus wat betreft passen ze perfect bij ons.

XX Wilma, Marc
Pip en natuurlijk…..Jantje…..

Kleren maken de Hond