Zeeuws Spek van Sergio Herman

Zeeuws Spek van Sergio Herman

Zeeuws Spek van Sergio Herman

Sergio Herman…..je kunt er niet omheen, Als je aan Sergio denkt, denk je Zeeland!
En Zeeland = weer “Zeeuws Spek”. (Buikspek)
Zeeuws Spek van Sergio Herman

Voor mij is en blijft de beste kok van Nederland (hoewel hij Nederland al een geruime tijd heeft omgeruild voor België).

Ik heb een prachtig boek van Sergio, (the simple food) waar ik al vele recepten uit heb gemaakt.

Ik ga je vertellen over het recept van “Zeeuws Spek” uit dat boek. Want die is toch wel echt blijven hangen bij mij.

Dit recept vergt echt wel GEDULD…..en Liefde. Ik vraag je niet om tegen het spek te gaan praten en lieve woordjes ertegen te zeggen,maar volg elke stap die beschreven wordt, en echt…….je gaat het voortaan altijd op deze manier doen….je wil niet anders meer……

Kan ook niet anders, het is immers een recept van de “beste” kok van Nederland die dit recept gewoon even de wereld in slingert.

Zeeuws Spek van Sergio Herman

Wat heb je nodig: voor 4 personen

1 kilo buikspek
1 kilo pekel
5 dl spekmarinade

Om de pekel te maken heb je het volgende nodig:
600 gram suiker
450 gram zout
2 eetlepels zwarte peperbollen

10 tenen knoflook, in kleine stukjes
3 takjes tijm
3 takjes rozemarijn

Om de spekmarinade te maken heb je het volgende nodig:
5 gram zwarte peper
12 gram uipoeder
16 gram tandoorikruiden
120 gram mosterd
2 tenen geperste knoflook
300 gram honing
300 gram ketjap
320 gram sojasaus

Zeeuws Spek van Sergio Herman

Aan de slag:

Maak de pekel:
Meng alle ingrediënten.
Wrijf het buikspek goed in met de pekel en laat 24 uur in de koeling pekelen. Gebruik gewoon alle pekel, en zorg dat het spek goed is ingepakt”.
Spoel na 24 uur het spek goed af onder koud water en dep deze droog. Je ziet nu dat het spek al een beetje “verkleurd is.
Zeeuws Spek van Sergio Herman
Begin nu met het maken van de Spekmarinade, door de ingrediënten daarvoor door elkaar te mengen.
Laat het spek vervolgens 48 uur in de koeling in de marinade trekken.
Haal het spek uit de marinade en snij het vet in ruitjes in. (bewaar de marinade!)
Bak het spek zo ongeveer 40 minuten in een oven van 150 graden. Lak elke 10 minuten met de marinade.

Eet smakelijk…Bon appetit

Bronvermelding: Simple food: 60 eenvoudige recepten voor thuis

ISBN : 9789490028817

Zeeuws Spek van Sergio Herman