De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

De grote “Ham Vraag”
de Spaanse hammen Serrano of Iberico….Het verschil
In traditionele Spaanse bars en restaurants bestaat er geen twijfel dat gezouten vlees de boventoon voert. De hampoten hangen aan het plafond van restaurants, en de worsten die langs de muren achter de togen. Prachtig om te zien….en ruiken…
Gezouten Spaanse ham is zeker dé koning van de Spaanse vleeswaren. Maar niet alle hammen zijn gelijk. Het grootste verschil?

Het varkensras.
Hoewel Spanje de thuisbasis is van veel verschillende hammen spreken we over het algemeen maar over twéé hoofdsoorten. Serrano ham en Ibérico Ham. De varkens die voor Serrano worden gebruikt , zijn meestal gewone rassen met witte hoeven. Maar dé grote trots van de Spaanse hammen zijn de poten met zwarte hoeven, van het ras Iberisch zwarte varken , afkomstig uit Spanje en Portugal.
De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

Ik heb van Rodriquez Sarabia van “De Ham Vraag” de twee verschillende soorten ham mee gekregen om te proeven.

Maar wie is Rodigo Sarabia?
De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….
Rodrigo komt zoals je al vermoed zelf uit Spanje, wat hem natuurlijk sowieso dus een fijnproever en expert maakt. En is met de “ham Vraag” een leverancier van hammen die rechtstreeks uit Spanje komen. Hij is bekend onder de betere en gastronomische restaurants, die zijn pata negra maar al te graag serveren.
Zijn manier van ham snijden is eigenlijk al een kunst op zich.

Maar goed, en daarvan had ik dus de eer om de twee soorten te proeven, en dat liet ik me natuurlijk géén twee keer zeggen.

En om eerlijk te zijn…..Ja, dit is toch wel even iets anders dan ham uit de supermarkt. Dit is ham om voor te gaan zitten.
Ik heb nog heel even bedacht, of ik hier iets mee moest, misschien om deze te verwerken in een recept zelfs, maar bedacht me hier snel in.
Deze ham heeft eigenlijk hélemaal niks nodig.
De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

Gewoon lekker samen in de avond, of voor de tv, wat plakken ham en een goed glas wijn is alles wat je nodig hebt.

De Serrano ham is smaakvol, net zout genoeg. En ook gemakkelijk door te kauwen.
Iets heel anders dan je uit een vacuüm verpakt pakje haalt met zo’n lange houdbaarheidsdatum bij de Jumbo of Albert Hein.

Dan de Iberico ham…….
Deze is zoeter, heerlijk mals en deze smaak blijft HANGEN!!! (mét uitroeptekens)
Hier wil je eigenlijk alleen maar méér van, en je wilt niet dat je plankje leeg wordt.

Man Man….wat is dit LEKKER!!!!!

De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

Omdat deze ham eigenlijk geen toevoegingen nodig heeft heb ik dat ook zo gelaten.
“Less” is soms gewoon “More”.

Ik heb de volgende dag met wat er over was stiekem wat toast gemaakt (ik vond toch echt dat de laatste plakjes voor mezelf waren en ook voor mij alleen).
Ook dit heb ik simpel gehouden, een créme paté, met daarover een paar plakjes Serrano ham. Hoe simpel kan het zijn, en wat een lekkere combinatie is dit.
De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….

la vida es bella
Het leven is mooi…

Fijne hemelvaart allemaal….

De grote “Ham Vraag”……De Spaanse hammen Serrano of Iberico….