Scampi Saganaki (gemakkelijk Grieks een-pansgerecht)
Scampi Saganaki barst van de mediterrane smaak en is een eenvoudig gerecht dat je keer op keer zult maken! Sappige garnalen worden gecombineerd met tomaten, olijven en feta en gebakken tot ze bubbelen. Serveer met warme pita’s, orzo of rijst voor een complete en heerlijke maaltijd!
Ik heb altijd van Grieks eten gehouden, maar pas onlangs maakte ik Shrimp Saganaki en ik wist dat ik het recept meteen met jullie wilde gaan delen.
Ik maak het als hoofdgerecht voor mijn gezin, maar het is ook een heerlijk voorgerecht, of hapje met een stukje stokbrood!
Als je van mediterrane ingrediënten houdt, zoals olijven, feta en tomaten, dan is dit recept voor scampi saganaki iets voor jou!
Ingrediënten voor het recept:
Garnalen. Om tijd te besparen, koop je garnalen die al gepeld en ontdaan zijn van de darm. Zoals bij de meeste van mijn garnalenrecepten, pekel ik ze 10-15 minuten met een combinatie van zout en baking soda omdat ik vind dat de garnalen hierdoor groter blijven.
Feta. Gebruik indien mogelijk een blok gepekelde fetakaas voor het beste resultaat.
Tomaten. Je kunt alle tomaten uit blik gebruiken (28-ounce blik) of het opsplitsen met een halve blik/halve cherrytomaatjes, waardoor het gerecht er fantastisch uitziet! (dat heb ik gedaan)
Wijn. U kunt Ouzo gebruiken voor authentiekere resultaten, maar Pernod of droge witte wijn is ook prima. Als u droge witte wijn gebruikt, gebruik dan de dubbele hoeveelheid.
Wat heb je nodig:
1 kilo extra grote garnalen
1/4 kopje (60 g) olijfolie
1/2 theelepel bakingsoda
1 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen hete rode pepervlokken
Het gerecht compleet maken
1/4 kopje (60 g) extra vierge olijfolie
1 middelgrote ui , in blokjes gesneden
8 teentjes knoflook , in plakjes gesneden
1/2 theelepel gemalen hete rode pepervlokken
1/4 kopje (60 g) Ouzo of 1/2 kopje (120 g) droge witte wijn
1 blikje tomatenblokjes van 400 gram
340 g cherrytomaatjes , gehalveerd
2 theelepels gedroogde Griekse oregano
1 eetlepel (21g) honing
3/4 kopje (180 g) feta plus extra om te serveren
1/3 kopje (47 g) ontpitte Kalamata-olijven
1/4 kopje fijngehakte Italiaanse bladpeterselie
1 grote citroen in partjes gesneden, om te serveren
Aan het werk:
Voor de garnalen
Droog de garnalen af met keukenpapier. Meng de garnalen met 2 eetlepels olijfolie, baking soda, gemalen rode pepervlokken en zout. Laat de garnalen minstens 10 minuten rusten voordat u ze in de volgende stap dichtschroeit.
Verhit een grote gietijzeren of roestvrijstalen pan (moet ovenbestendig zijn) met de resterende olijfolie tot een tikje hoger dan middelhoog. Voeg de garnalen toe zodra ze glinsteren en bak ze slechts 30 seconden per kant. Werk in porties om de garnalen niet te overladen. Leg de gebakken garnalen op een bord en dek af met folie.
Het voltooien van de garnalen saganaki
Plaats het ovenrooster op de op één na hoogste stand en verwarm de grill voor.
Verhit dezelfde pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie en ui toe. Bak de ui tot deze zacht is (ongeveer 7 minuten), voeg dan de knoflook toe en bak nog 1-2 minuten of tot deze geurig is.
Voeg de gemalen rode pepervlokken toe en kook 30 seconden, voeg dan de ouzo of witte wijn toe en breng aan de kook. Zodra de wijn grotendeels is verdampt, voeg je de tomaten toe en breng je de saus aan de kook. Voeg de oregano en honing toe en laat de saus zachtjes sudderen om wat van de vloeistof te laten verdampen (ongeveer 5-10 minuten). Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Gebruik echter niet te veel zout, want er gaat veel feta en olijven aan worden toegevoegd!
Voeg de garnalen toe aan de saus en garneer met de fetakaas en kalamata-olijven. Grill gedurende ~6 minuten of tot de garnalen gaar zijn en de kaas is gesmolten.
Haal de garnalen uit de oven en garneer met de peterselie. Schep de garnalen en saus op borden en serveer met partjes citroen en pitabrood om de heerlijke saus op te deppen. Geniet ervan!
Notities
Schroei de garnalen slechts 30 seconden per kant dicht, omdat ze in de grill verder garen.
Pernod kan worden vervangen door Ouzo in dezelfde verhoudingen. Gebruik de dubbele hoeveelheid droge witte wijn (1/2 kopje in plaats van 1/4 kopje) als u geen Ouzo of Pernod gebruikt.
Omdat feta- en kalamata-olijven erg zout zijn, moet u de saus niet te veel zout geven.
Restjes kunt u maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren en opwarmen in de magnetron. Het gerecht is echter het lekkerst als u het meteen opeet.
Ik heb nog vele andere gemakkelijke recepten op mijn site staan, zie hier…
Of heb je zin in nog meer grieks eten, kijk eens naar mijn Griekse Gehaktballen met Tzatzikisaus: Snel en Gemakkelijk….Keftedes
Jamas!!!!

Sappige Scampi Saganaki: Een Grieks One-Pan Gerecht
Beschrijving
Scampi Saganaki (gemakkelijk Grieks een-pansgerecht)
Scampi Saganaki barst van de mediterrane smaak en is een eenvoudig gerecht dat je keer op keer zult maken! Sappige garnalen worden gecombineerd met tomaten, olijven en feta en gebakken tot ze bubbelen. Serveer met warme pita's, orzo of rijst voor een complete en heerlijke maaltijd!