“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

De Vlaamse klassieker “Vol au Vent”, of Kippenragout.  De betekenis van de naam is niet zo logisch eigenlijk, “Vol au Vent”, betekent letterlijk, hij vliegt weg, of vlucht door de lucht. Klopt niet echt als je weet dat Bladerdeeg per 100 gram 380 calorieën bezit. Wij noemen het gewoon “Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje. Voor ons vaak ook geserveerd met het “kerstontbijt”.

Een typisch vlaams gerecht, ik vind het echt super lekker, mits….deze zelfgemaakt is, geen blikje, want dat proef ik meteen. Dat je een blikje openmaakt, en het zo in je pan schuift, met de ribbels van het blik er nog in……Nee joh….je gaat nog verrast zijn hoe simpel het is om het zelf te maken.

Dus hier de gemakkelijke versie, met een bouillonblokje, maar sowieso veel lekkerder dan uit het blikje.
Niet te vergelijken zelfs.
Hieronder ook een link naar de uitgebreide bereidingswijze van Jeroen Meus….Omdat hij het zo lief uitlegt, en omdat het zo leuk is om naar te kijken….  🙂

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/vol-au-vent

Simpele versie:
Wat heb je nodig:
4 bladerdeeggebakjes (bouchée)
250 g champignons, in vieren gesneden
600 g hoevekipfilet, in blokjes gesneden
6 dl kippenbouillon
boter
peper en zout
peterselie, fijngehakt

VOOR DE BLANKE ROUX
50 g boter
70 g bloem

VOOR DE GEHAKTBALLETJES
250 g kalfsgehakt
1 eidooier
2 el paneermeel
“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

Aan het werk:
Breng de bouillon aan de kook, doe er de kip in en kook deze in 20 á 30 minuten zachtjes gaar. Haal de kipfilet eruit, en houd de kipfilet apart.

Meng het kalfsgehakt met de eidooier en wat paneermeel.
Draai er kleine balletjes van en laat deze pocheren in de kippenbouillon tot ze komen boven drijven.
Houd de balletjes ook apart.

Bak de champignons 2 minuten aan in hete boter of olie. Doe er het citroensap over.

Nu opgelet:
We gaan beginnen met het maken van een Roux (zie link onder de pagina, voor meer info)
Laat de boter smelten (Niet bruin laten worden), voeg de bloem toe en meng met een houten lepel.

Laat enkele minuten bakken zonder te kleuren tot je een koekjessmaak ruikt.

“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje
Klik hier voor de uitgebreide uitleg van de Roux

Giet van het vuur af de bouillon geleidelijk over de roux (blijven roeren), zet de pan terug op het vuur en breng al roerend aan de kook. Klop er met een garde door en laat koken totdat je een mooie gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de dekseltjes uit de bladerdeeggebakjes en zet de gebakjes en de dekseltjes op een ovenplaat en warm ze 5 minuten op in een op 180°C voorverwarmde oven.

Vul de pasteibakjes met de ragout en leg het dekseltje erop.

Smakelijk 🙂

Ik heb op deze pagina uitgebreid uitgelegd, hoe je het best een roux kunt maken. Je begin van je sausjes.
“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

“Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapje

0 reacties op ““Vol au Vent”, Kippenragout of koninginne-hapjeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *