Aardappelgratin met “vergeten groente” pastinaak

Aardappelgratin met “vergeten groente” pastinaak

Aardappelgratin met “vergeten groente” pastinaak

Vandaag een ovenschotel met groente die ik letterlijk ook echt vergeten was.
Vorige week bij de lidl in de aanbieding voor € 0,49 gekocht en dus onderin mijn groente la verdwenen.
Gelukkig is deze “verdwenen groente” lang houdbaar, en kon ik ermee aan de slag.
Aardappelgratin met pastinaak

Aardappelgratin met “vergeten groente” pastinaak

Pastinaak is het witte broertje van de winterwortel en heeft een beetje anijsachtige smaak. Van oorsprong groeide en bloeide de pastinaak in het Middellandse zeegebied. De Oude Grieken en Romeinen hadden de pastinaak al op het menu staan. De Romeinse soldaten namen bij hun tochten naar het noorden de pastinaak mee. En wat bleek: bij teelt in het Noorden van Europa, was de pastinaak bij de oogst groter van omvang, dan bij teelt in het warmere deel van Europa.
Tijdens de middeleeuwen werd de pastinaak in Nederland geïntroduceerd en in de rest van West-Europa. Het schijnt dat de pastinaak vóór de introductie van de aardappel een populair onderdeel was van ons menu, maar deze werd later vervangen door de aardappel. In Nederland is de pastinaak tegenwoordig in vergetelheid geraakt, maar bij de Engelsen en de Ieren staat de “parsnip” tegenwoordig nog vaak op het menu.

Let’s go!!
Wat heb je nodig:
vastkokende aardappel 400 gram
pastinaken 400 g
knoflook 1 teentje
boter 1 el
room 250 ml
geraspte kaas 50 g
verse tijm (blaadjes) 1 el
nootmuskaat
peper
zout

Hier een filmpje wat ik met mijn gsm gemaakt heb:

Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden, en schil de aardappelen en pastinaak. Snijdt deze in dunne plakjes.

Pel en halveer de knoflook. Wrijf er een ovenschotel mee in en bestrijk ze met boter. Verdeel er de aardappelen en pastinaak over. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schenk er de room over. Bestrooi met de tijm en de kaas.

Zet de schotel in de oven voor 45 minuten. Mocht het zo zijn dat je schotel te donker wordt bedek deze met aluminiumfolie, en mocht hij te licht blijven, verhoog dan de temperatuur wat op het eind. (uiteraard kun je dit ook oplossen door op het eind de grill er nog bij aan te zetten voor een paar minuten)

Eet smakelijk

Mocht je nou zin hebben in witlof uit de oven, kijk dan hier eens
Of bloemkoolschotel uit de oven, kijk dan hier

Aardappelgratin met “vergeten groente” pastinaak